Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Animirana voščilnica

Animirana voščilnica

Animirana voščilnica

Izdelajmo spletno voščilnico in jo pošljimo najdražjim. Animirani film je čaroben medij, ki združuje zgodbo, sliko in zvok. Z razvojem tehnologije je postala njegova izdelava zelo enostavna in nam ponuja široko paleto možnosti raziskovanja in ustvarjanja gibljivih podob. Spoznajmo postopek animacije, primere animiranih voščilnic in si izdelajmo svojo.

Primer animirane voščilnice 1

 

Material, ki smo ga uporabili (PDF)

Primer animirane voščilnice 2

 

Material, ki smo ga uporabili (PDF)

Primer animirane voščilnice 3

 

Material, ki smo ga uporabili (PDF)

Postopek izdelave animirane voščilnice

Motiv

Najprej potrebujemo idejo, kaj bo na voščilnici upodobljeno. Motiv je lahko praznično obarvan, npr. zimska pokrajina, snežinke, snežak, božično drevesce, darila, … Lahko izpišemo besedilo voščila. Lahko pa je tudi kaj abstraktnega oz. neprepoznavnega, npr. geometrijski vzorci.

Motiv (PDF)

Materiali

Ko določimo motiv, si izberemo materiale, s katerimi bomo motiv upodobili. Izbiramo lahko med najrazličnejšimi materiali, ki jih najdemo v naravi ali predmeti, ki jih imamo doma – npr. kamenčki, vejice, vata, riž, suh fižol, piškoti, božični okraski, gumbi, volne, vrvice, časopisni papir, pisarniške potrebščine, kuhinjski pribor, ščipalke, igrače, lego kocke, plastelin, bleščice, …

 

Lahko tudi izdelamo like, ki bodo »nastopali« v animirani voščilnici ali se odločimo, da bomo prikazali, kako nastane risba/slika ali se izpiše besedilo voščila. Za to lahko uporabimo različne likovne tehnike in materiale, npr. barvice, flomastre, voščenke, tempere, kolaž, …

Materiali (PDF)

Stojalo

Za snemanje animirane voščilnice potrebujemo pametni telefon ali tablico, s katerim bomo fotografirali in ustvarili animirani film. Pametno napravo bomo namestili na preprosto stojalo, ki bo omogočilo, da se le ta med snemanjem ne bo premikala.

Stojalo lahko izdelamo iz 4 enako visokih kozarcev ali rolic kuhinjskih brisačk, na katere prilepimo kos kartona ali lepenke, kateremu na sredini izrežemo luknjo za fotografiranje.

Pametno napravo z lepilnimi blazinicami Patafix ali lepilnim trakom pritrdimo na karton, tako da kamera »gleda skozi« luknjo.

Lahko pa pametno napravo prilepimo tudi na mizo ali stol, tako da kamera »gleda« čez rob.

Stojalo (PDF)

Stop animacija

Kaj je animacija?

Animacija je film ali del filma, ki je narejen »sličica po sličico«. Posamezne sličise se hitro predvajajo v zaporedju, ena za drugo. S tem prevaramo naše oči in možgane, ki to razumejo kot gibanje.

Kako naredimo stop animacijo?

1. Na pametno napravo naložimo brezplačno aplikacijo Stop Motion Studio.

2. Pametno napravo namestimo na preprosto stojalo in vklopimo aplikacijo Stop Motion Studio. Like ali predmete, ki jih bomo animirali, postavimo pod kamero in pripravimo ustrezno osvetlitev, ki naj bo cel čas animiranja enaka.

3. Na začetku naredimo 5 enakih fotografij, nato predmet malo premaknemo in ponovno fotografiramo. Za vsak naslednji premik naredimo novo fotografijo. Nastajajočo animacijo si lahko pogledamo s pritiskom na gumb »play«. Zaključimo spet s 5 enakimi fotografijami.

Stop animacija (PDF)

Zvok

Ko smo končali z animiranjem, lahko dodamo zvočno ali glasbeno spremljavo. Zvok posnamemo kar v aplikaciji Stop Motion studio. Lahko kaj zaigramo, zapojemo, povemo praznično voščilo, posnamemo našo najljubšo pesem ali kake druge zvoke.

Zvok (PDF)

Pošiljanje

Ko smo s snemanjem zaključili, lahko animirano voščilnico pošljemo kar preko aplikacije Stop Motion studio. Omogoča nam, da animirani filmček izvozimo, shranimo in ga delimo s prijatelji ter sorodniki preko elektronske pošte ali kakega drugega socialnega omrežja.

Pošiljanje (PDF)

Postopek izdelave animirane voščilnice so pripravili: Brina Fekonja, Društvo za razvoj filmske kulture, Hana Repše, Zavod MARS Maribor