Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Čitalnica na dvorišču

Date

12 Okt 2019
Expired!

Time

10:00 - 13:00

značke

Sobota za družbo

Čitalnica na dvorišču

Frida in zmaj Artur Gaj v Franciji s pisateljico Tatjano Pregl Kobe, za vse generacije

Sobota, 12. 10. 2019, 10.00–13.00

Marsova izba in dvorišče Vetrinjskega dvora

 

SOBOTE ZA DRUŽBO

Doživetja na Marsu za družine

V središču mesta, za obokanimi vrati Vetrinjskega dvora je dvorišče s starim orehom, kjer pripravljamo druženja za vse in vsakršne družine, ki si želite prijetnih dogodkov, pospremljenih z ustvarjalnimi doživetji in radoznalimi raziskovanji.

Knjiga, film, ples, gledališče, kulturna dediščina in še MARSikaj – raziskujmo skupaj!

 

V Čitalnico na dvorišču smo tokrat povabili pisateljico in pesnico Tatjano Pregl Kobe, ki nas s knjigo Frida in zmaj Artur Gaj popelje na pravljični sprehod skozi lepote Francije. Knjiga je hkrati tudi čudovit vodnik po deželi, ki je znana po bogati zgodovini, umetnosti, arhitekturi … S čudovitimi ilustracijami jo je opremila Tina Dobrajc, izšla pa je pri založbi Morfemplus.

S Frido in zmajem Artur Gajem se povzpnemo na Eifflov stolp, spoznamo katedralo Notre Dame, muzej Louvre, jamo Lascaux, Canal de Midi, Pont du Gard …

Prišepneta pa nam tudi zgodovinske pripovedi o kralju Ludviku XIV., o svetnici Ivani Orleanski, o francoskem cesarju Napoleonu Bonaparteju, o znanstvenikih Louisu Pasteurju, Marii Curie, o pisateljici George Sand, o pisateljih Julesu Vernu, Honorju de Balzacu, Antoinu de Saint-Exuperyju, o slikarjih Claudu Monetu, Augustu Renoirju, Paulu Cézannu, o skladatelju Claudu Debussyju, o pevki Edith Piaf, o igralkah Brigiti Bardot in Catherini Denevue ter o drugih velikih ljudeh, ki jih pozna ves svet.

 

Pripravljeni na potovanje? Potujemo v Francijo. Au revoir!

 

REDOSLED DOPOLDNEVA:

10.00–13.00

BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, branje knjig z naših polic

10.00

SPOZNAJ AVTORJA, AVTORICO, pripovedovanje zgodbe in pogovor z ustvarjalcem:

FRIDA IN ZMAJ ARTUR GAJ V FRANCIJI s pisateljico Tatjano Pregl Kobe (brezplačno)

10.30

IGRARAJE, poglabljanje doživetja v ustvarjalnih in raziskovalnih trenutkih z ustvarjalko:

ČE BI MARIE CURIE BILA PESNICA, mala besedna delavnica z avtorico Tatjano Pregl Kobe (brezplačno)

11.00–12.45

USTVARJALNICE POD MILIM NEBOM, ustvarjalne in kulinarične delavnice:

SPOZNAVAMO VELIKE FRANCOSKE SLIKARJE, likovna delavnica (brezplačno)

POVABLJENI V FRANCOSKO KUHINJO, kulinarična delavnica (1 kulturni žetonček/osebo)

12.45

PRAVLJICE NA KONCU MAVRICE, branje pravljice:

KDO BO POPRAVIL LUNO? Tatjane Pregl Kobe (brezplačno)

 

Pisateljica in pesnica Tatjana Pregl Kobe se je rodila v Mariboru. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študirala na oddelku za primerjalno književnost in na oddelku za zgodovino umetnosti, kjer je leta 1978 končala študij z diplomsko nalogo Slovenska knjižna ilustracija. Njene pesmice za najmlajše otroke so predvsem od izida slikanice Če bi srečal krokodila zelo priljubljene, nekatere so v berilih za osnovno šolo, so tudi v antologiji slovenskih pesmi za otroke, nekaj je celo uglasbenih in posnetih na kasete ali pa skupaj z drugimi objavljenih v tematskih slikanicah. Od takrat jih je izšlo še mnogo. Sinko Potepinko, Ko bom velik, Punčka sanja, Kam pa, kam?, Joj, kaj takega!, Mišja abeceda, Cunjasta dvojčka, Kdo bo popravil luno?, Čisto prava mamica, Ko bi bilo vedno tako, Prstki se lahko zmotijo, Najlepši sneženi mož, Čajanka za psa, mačka in papagaja ter Super taborjenje. Pisateljica, ki sta jo včasih za igrive in hudomušne pesmice in zgodbice navdihovala otroka Arjan in Sanja, zdaj pa vnukinja Varja, živi in ustvarja v Ljubljani.

 

Čitalnica na dvorišču je srečanje s knjigo ter z avtorji in avtoricami otroške in mladinske literature, ki jih ob sobotah, spomladi in jeseni, povabimo pod star oreh, ki živi na dvorišču Vetrinjskega dvora, da nam berejo ali pripovedujejo zgodbe in pravljice, delijo z nami dogodivščine iz svojega življenja, odškrnejo vrata v svet ustvarjanja knjig in se imajo luštno z nami.

V Igrarajah skupaj z njimi kakšno slastno in ustvarjalno strastno ušpičimo in tako srečanje zakoličimo.

V Čitalnici se na Založ(b)eni stojnici predstavljajo tudi različne slovenske založbe, ki pripravijo nabor kvalitetnih knjig, v želji, da kakšna odide z nami domov in postane naša prijateljica.

 

KULTURNI ŽETONČEK

MARS je skupina predanih pedagogov, mentorjev in ustvarjalcev v kulturi, ki z veseljem ustvarja kvalitetne in zabavne kulturne dogodke ter izobraževalne vsebine za otroke in družine, mlade in odrasle.

Da bomo lahko še naprej pripravljali programe, jih širili, poglabljali in izboljševali, za nekatere vsebine uvajamo simbolično plačilo – Kulturni žetonček. Za predstavo bo tako potrebno odšteti 2, za ples, film in nekatere delavnice 1 žetonček, določene vsebine pa ostajajo brezplačne.

Cena 1 žetončka je 2 EUR. Ob nakupu 5 žetončkov prejmete darilo (mošnjiček!), ob nakupu 10-ih pa vam poleg mošnjička podarimo še dodaten žetonček.

NOVOST v ponudbi je DRUŽINSKA VSTOPNICA, ki vsem družinskim članom omogoča udejstvovanje na vseh Sobotah za družbo, teh je kar 30, neomejeno ustvarjanje in izobraževanje skozi vse leto.

Cena družinskega paketa za vse družinske člane je 149 EUR, v posebni ponudbi, ki traja od 21. 9. do 21. 10. 2019 pa lahko izkoristite popust v vrednosti 30 EUR in kupite družinski paket že za 119 EUR.

Žetončke in paket je mogoče kupiti ob vsakem dogodku in v rednem odpiralnem času Zavoda MARS Maribor v Vetrinjskem dvoru.

 

 

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa!

 

Organizira Zavod MARS Maribor. Dogodek je del kulturnega projekta Čitalnica na dvorišču 2019 in je podprt s strani Mestne občine Maribor. Sofinanciranje tudi s strani Ministrstva za javno upravo, Centra za kreativnost in EU – Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

10 + 13 =