Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Čitalnica na dvorišču

Date

13 Jun 2020
Expired!

Time

10:00 - 13:00

značke

Čitalnica

Čitalnica na dvorišču

Kako je Pavliha kukca prodal, slovenska ljudska

Sobota, 13. 6. 2020, 10.00–13.00

Dvorišče Vetrinjskega dvora, Marsova izba

 

Po premoru, ki nam ga je zapovedal virus, se končno spet vračamo na naše najljubše dvorišče. V živo s knjigami, pravljicami, z igrami in delavnicami, v soboto, 13. 6., ponovno odpiramo Čitalnico na dvorišču.

V sklopu Slovenske ljudske z Vojko Miklavc spoznamo pravljico, KAKO JE PAVLIHA KUKCA PRODAL. V zbirki Slovenske ljudske je izšla, zapisal jo je J. Č. Peščenikar, avtorsko priredila Danica Š. Novosel, ilustriral Svjetlan Junaković, izdala in založila pa Slovenska knjiga.

V igrarajah se podamo na poseben lov, IŠČEMO KUKCA, v ustvarjalnem izzivu pod mentorstvom Marijana Mirta ustvarjamo z glino, GLINENI PAVLIHA IN DRUGI, v ljudski kuhni okušamo POLENTO Z ZELIŠČI.

 

Seveda pa v Čitalnici domujejo tudi knjige za branje in igrače za igranje.

Saj veš, knjige imajo srce na pravi strani!

 

Na meniju:

10.00–13.00

– BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, ponudba knjig na knjižnih policah za branje / brezplačno

– KNJIŽNA BOLHA, knjižna menjalnica / brezplačno

10.00–10.30

– SLOVENSKE LJUDSKE: KAKO JE PAVLIHA KUKCA PRODAL, pravljica in prisrčen pogovor z Vojko Miklavc / brezplačno

10.30–11.00

– IGRARAJE: IŠČEMO KUKCA, lov na zaklad z Vojko Miklavc / brezplačno

11.00–13.00

– USTVARJALNI IZZIV: GLINENI PAVLIHA IN DRUGI, kiparska delavnica poustvarjanja junakov iz pravljice z akademskim slikarjem in kiparjem Marijanom Mirtom / 1 žetonček

– LJUDSKA KUHNA: POLENTA Z ZELIŠČI, kulinarična pokušina / brezplačno ali prostovoljni žetonček

 

 

LJUDSKE PRAVLJICE

Ljudske pravljice nimajo gospodarja, gospodarice. Prehajale so od ust do ust in ker imamo srečo, jih je na poti v času nekdo zapisal. Za ohranjanje slovenskega ljudskega spomina je pomembno, da te pravljice otrokom in odraslim pripovedujemo, beremo, ker s tem predajamo dediščino naši prihodnosti. Hkrati je to del kulturno-umetnostne vzgoje, ki pripomore k ohranitvi človeških čutov in njihovemu razvoju.

V pravljicah se skrivajo moralni nauki, simboli, vrednote, kulturni vzorci in psihološki vplivi, ki tako zavedno kot nezavedno vplivajo na otrokovo duševnost, njegov razvoj in odraščanje.

Pravljica Kako je Pavliha kukca prodal govori o majhnem dečku Pavlihi, ki je popotnemu trgovcu glinenih skled in loncev nehote prodal svojo doto dvesto srebrnikov.

 

MULTIDISCIPLINARNI PRISTOPI

Poseganje po multidisciplinarnih pristopih je pomembno, ker na ta način osrednjo temo dogodka osvetlimo iz različnih zornih kotov, obiskovalci doživetje poglobijo in ga doživijo bolj celostno. V poustvarjalnih dejavnostih raziskujemo in spoznavamo različna področja, ki se na posamezno temo vsebinsko navezujejo.

V IGRARAJAH, ki so namenjene najmlajšim, počnemo to SKOZI IGRO. V tem primeru z lovom na zaklad, ki je sestavljen iz ugank. Te vzpodbujajo RAZMIŠLJANJE in LOGIČNO SKLEPANJE, samo premikanje po prostoru pa tudi MOTORIČNE SPRETNOSTI in sposobnosti.

V USTVARJALNEM IZZIVU, namenjen je otrokom, starejšim od 4 ali 5 let, ki ustvarjajo skupaj s starši ali skrbniki, krepimo ROČNE SPRETNOSTI, FINO MOTORIKO, DOMIŠLJIJO, KREATIVNI IN KOGNITIVNI RAZVOJ … Udeleženci SPOZNAVAJO različne MATERIALE IN POSTOPKE ter delo mentorja_ umetnika_ in/ali pedagoga_ različnih področij. Marijan Mirt, ki vodi tokratno kiparsko delavnico, je akademski slikar in kipar svetovnega formata ter izkušen pedagog.

LJUDSKA KUHNA je sklop, v katerem se dotikamo kulinarike, ki je prav tako povezana z osrednjo temo. Kadar hrano pripravljamo sami, v delavnici, urimo ROČNE SPRETNOSTI, spoznavamo NAČINE PRIPRAVE, ORODJA, ki so za to potrebna. Vedno pa OKUŠAMO, VONJAMO in se o hrani, sestavinah, prehranjevanju pogovarjamo.

 

KULTURNI ŽETONČEK

MARS je skupina predanih pedagogov_, mentorjev_ in drugih ustvarjalcev_ v kulturi, ki z veseljem ustvarja kvalitetne in zabavne kulturne dogodke ter izobraževalne vsebine za otroke in družine, mlade in odrasle.

Da bomo lahko še naprej pripravljali programe, jih širili, poglabljali in izboljševali, za nekatere vsebine zaračunamo SIMBOLIČNO PLAČILO – KULTURNI ŽETONČEK, ki stane 2 €.

Kulturne žetončke je mogoče kupiti na vsakem dogodku, ob nakupu 10-ih, vam enega podarimo.

Hvala za podporo in razumevanje!

 

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa!

 

Organizira Zavod MARS Maribor. Projekt je sofinanciran s strani Mestne občine Maribor, Ministrstva za javno upravo, Centra za kreativnost in EU – Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

12 − five =