Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Čitalnica na dvorišču

Date

20 Jun 2020
Expired!

Time

10:00 - 13:00

značke

Čitalnica

Čitalnica na dvorišču

Kresna pravljica ob sončevem obratu

Sobota, 20. 6. 2020, 10.00–13.00

Dvorišče Vetrinjskega dvora, Marsova izba

 

Srečanje ob poletnem sončevem obratu ali solsticiju obeležujemo v živo s knjigami, pravljicami, z igrami in delavnicami, v soboto, 20. 6., v naši najljubši Čitalnici na dvorišču.

V slovenski ter evropski praznični tradiciji so ob dnevu sončevega obrata po mestih in vaseh kurili kresove. Kresnemu večeru, ki je bil 23. junija zvečer, so rekli tudi Kupalo, Ivanje, Šentjanževo … Sloni na čaščenju najdaljšega dneva v letu in je povezan s številnimi šegami, v katerih so ohranjeni vsi aspekti staroverskih ritualnih navad.

Na ta iskrivi praznik pripravljamo druženje, v katerem spoznamo KRESNO PRAVLJICO slovenskega pesnika DANETA ZAJCA, ki jo doživeto prebere Staša Grilc, ob glasbeni spremljavi Kristine Prah in Žarka.

V pravljični pesnitvi srečamo praprot, govoreče živali, zmaja, vilo, kačo ter druga pravljična in bajeslovna bitja, ki skozi zgodovino spremljajo praznovanje solsticija po vsem svetu.

Ker pa na Marsu okrog osrednje teme vedno spletemo še druga doživetja, v Igrarajah tokrat pojemo, plešemo in se igramo RAJALNE IGRE, v Ustvarjalnem izzivu pa SEJEMO zeli v LONČKE, ki jih skupaj OKRASIMO, pripravimo DNEVNIK RASTLINE, v katerega bomo risali in zapisovali opažanja o njeni rasti in druge misli, ki se nam bodo ob tem porajale.

 

Seveda pa v Čitalnici domujejo tudi knjige za branje in igrače za igranje.

Saj veš, knjige imajo srce na pravi strani!

 

Na meniju:

10.00–13.00

– BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, ponudba knjig na knjižnih policah za branje / brezplačno

– KNJIŽNA BOLHA, knjižna menjalnica / brezplačno

10.00–10.30

– KRESNA PRAVLJICA, pravljična pesnitev ob glasbi s Stašo Grilc, Kristino Prah in Žarkom / brezplačno

10.30–11.00

– IGRARAJE: RAJAMO, rajalne igre s Kristino Prah / brezplačno

11.00–13.00

– USTVARJALNI IZZIV: SEJEMO IN SLIKAMO, likovna delavnica poslikave lončka in sejanje zeli / 1 žetonček

– USTVARJALNI IZZIV: DNEVNIK RASTLINE, reciklažna delavnica / 1 žetonček

 

 

OTROCI IN POEZIJA

»Poezija je otrokom všeč, tudi če ni napisana posebej zanje, zato v otroško poezijo sodijo tudi nekatera besedila, ki so bila prvobitno napisana za odrasle, vendar so jih otroci sprejeli za svoja. Od poezije za odrasle se otroška poezija razlikuje po vsebini, ki neposredno govori o temi in v jeziku, ki je preprost, vendar prav tako obogaten z literarnimi sredstvi. Splošni elementi, ki sestavljajo poezijo, so ritem, rima oz. drugi zvočni učinki, čustvena odzivnost, misel in slikovitost v izrazu. // Otrok zmore uživati v lepi pesmi, četudi je ne razume ali je ne zna razložiti. // Poezija pri otrocih igra veliko vlogo. Spremlja jih povsod in jim pomaga, da se preko rim učijo o življenje, izrazijo najrazličnejša čustva, npr. veselje, žalost, jezo … Nanje vpliva celostno, saj VZPODBUJA GOVORNO-JEZIKOVNI, PSIHO-SOCIANI IN KOGNITIVNI RAZVOJ.« (Obravnava ljudske in avtorske pesmi v predšolskem obdobju, diplomsko delo, Monika Škrjanc)

 

MULTIDISCIPLINARNI PRISTOPI

Poseganje po multidisciplinarnih pristopih je pomembno, ker na ta način osrednjo temo dogodka osvetlimo iz različnih zornih kotov, obiskovalci doživetje poglobijo in ga doživijo bolj celostno. V poustvarjalnih dejavnostih raziskujemo in spoznavamo različna področja, ki se na posamezno temo vsebinsko navezujejo.

V IGRARAJAH, ki so namenjene najmlajšim, počnemo to SKOZI IGRO. V tem primeru z rajalnimi igrami, s katerimi urimo MOTORIČNE SPRETNOSTI, razvijamo SOCIALNE VEŠČINE in DUHOVNI RAZVOJ posameznika.

V USTVARJALNEM IZZIVU, namenjen je otrokom, starejšim od 4 ali 5 let, ki ustvarjajo skupaj s starši ali skrbniki, krepimo ROČNE SPRETNOSTI, FINO MOTORIKO, DOMIŠLJIJO, KREATIVNI IN KOGNITIVNI RAZVOJ … Udeleženci SPOZNAVAJO različne MATERIALE IN POSTOPKE ter delo mentorja_ umetnika_ in/ali pedagoga_ različnih področij.

 

KULTURNI ŽETONČEK

MARS je skupina predanih pedagogov_, mentorjev_ in drugih ustvarjalcev_ v kulturi, ki z veseljem ustvarja kvalitetne in zabavne kulturne dogodke ter izobraževalne vsebine za otroke in družine, mlade in odrasle.

Da bomo lahko še naprej pripravljali programe, jih širili, poglabljali in izboljševali, za nekatere vsebine zaračunamo SIMBOLIČNO PLAČILO – KULTURNI ŽETONČEK, ki stane 2 €.

Kulturne žetončke je mogoče kupiti na vsakem dogodku, ob nakupu 10-ih, vam enega podarimo.

Hvala za podporo in razumevanje!

 

 

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa!

 

Organizira Zavod MARS Maribor. Projekt je sofinanciran s strani Mestne občine Maribor, Ministrstva za javno upravo, Centra za kreativnost in EU – Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

13 + fourteen =