Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Čitalnica na dvorišču

Date

27 Jun 2020
Expired!

Time

10:00 - 13:00

značke

Čitalnica

Čitalnica na dvorišču

Butorajska koza, slovenska ljudska

Sobota, 27. 6. 2020, 10.00–13.00

Dvorišče Vetrinjskega dvora, Marsova izba

 

Sobota za družbo v živo s knjigami, pravljicami, z igrami in delavnicami, v soboto, 27. 6., v Čitalnici na dvorišču.

V sklopu Slovenske ljudske z Vojko Miklavc povabljeni na Belokranjsko ljudsko pravljico, BUTORAJSKA KOZA. V zbirki Iz zibelke je izšla, priredil jo je Saša Pergar, po podlagi priredbe Lojza Zupanca – Belokranjske pripovedke, 1932, ilustrirala Kristina Krhin, izdala in založila pa Založba Ajda.

V igrarajah se igramo KOZA KLAMF, staro pastirsko igro, v ustvarjalnem izzivu izdelujemo mozaik z mojstrico obrti Natalijo Zabav, BELE BREZE V BELI KRAJINI, v ljudski kuhni pa pripravimo slastne NAMAZE IZ SIRA.

 

Seveda pa v Čitalnici domujejo tudi knjige za branje in igrače za igranje.

Saj veš, knjige imajo srce na pravi strani!

 

Na meniju:

10.00–13.00

– BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, ponudba knjig na knjižnih policah za branje / brezplačno

– KNJIŽNA BOLHA, knjižna menjalnica / brezplačno

10.00–10.30

– SLOVENSKE LJUDSKE: BUTORAJSKA KOZA, pravljica in prisrčen pogovor z Vojko Miklavc / brezplačno

10.30–11.00

– IGRARAJE: KOZA KLAMF, pastirska igra z Vojko Miklavc / brezplačno

11.00–13.00

– USTVARJALNI IZZIV: BELE BREZE V BELI KRAJINI, delavnica izdelovanja skupinskega mozaika z motivom pokrajine / 1 žetonček

– LJUDSKA KUHNA: NAMAZI IZ SIRA, kulinarična delavnica in pokušina / 1 žetonček

 

 

LJUDSKE PRAVLJICE

Ljudske pravljice nimajo gospodarja, gospodarice. Prehajale so od ust do ust in ker imamo srečo, jih je na poti v času nekdo zapisal. Za ohranjanje slovenskega ljudskega spomina je pomembno, da te pravljice otrokom in odraslim pripovedujemo, beremo, ker s tem predajamo dediščino naši prihodnosti. Hkrati je to del kulturno-umetnostne vzgoje, ki pripomore k ohranitvi človeških čutov in njihovemu razvoju.

V pravljicah se skrivajo moralni nauki, simboli, vrednote, kulturni vzorci in psihološki vplivi, ki tako zavedno kot nezavedno vplivajo na otrokovo duševnost, njegov razvoj in odraščanje.

Pravljica Butorajska koza pripoveduje zgodbo o prisrčnih, a ne ravno pametnih Butorajcih, ki so živeli v slogi, vsako nedeljo so med seboj izvolili drugega župana, da je bilo življenje karseda pravično.

 

MULTIDISCIPLINARNI PRISTOPI

Poseganje po multidisciplinarnih pristopih je pomembno, ker na ta način osrednjo temo dogodka osvetlimo iz različnih zornih kotov, obiskovalci doživetje poglobijo in ga doživijo bolj celostno. V poustvarjalnih dejavnostih raziskujemo in spoznavamo različna področja, ki se na posamezno temo vsebinsko navezujejo.

V IGRARAJAH, ki so namenjene najmlajšim, počnemo to SKOZI IGRO. V tem primeru s staro pastirsko igro Koza klamf, v kateri URIMO MOTORIČNE SPRETNOSTI, spoznavamo dediščino iger iz preteklosti in KREPIMO SODELOVANJE.

V USTVARJALNEM IZZIVU, namenjen je otrokom, starejšim od 4 ali 5 let, ki ustvarjajo skupaj s starši ali skrbniki, krepimo ROČNE SPRETNOSTI, FINO MOTORIKO, DOMIŠLJIJO, KREATIVNI IN KOGNITIVNI RAZVOJ … Udeleženci SPOZNAVAJO različne MATERIALE IN POSTOPKE ter delo mentorja_ umetnika_ in/ali pedagoga_ različnih področij. Natalija Zabav, ki vodi delavnico mozaika, je mojstrica te stare umetnostne obrti, ki ima tudi veliko pedagoških izkušenj.

LJUDSKA KUHNA je sklop, v katerem se dotikamo kulinarike, ki je prav tako povezana z osrednjo temo. Kadar hrano pripravljamo sami, v delavnici, urimo ROČNE SPRETNOSTI, spoznavamo NAČINE PRIPRAVE, ORODJA, ki so za to potrebna. Vedno pa OKUŠAMO, VONJAMO in se o hrani, sestavinah, prehranjevanju pogovarjamo.

 

KULTURNI ŽETONČEK

MARS je skupina predanih pedagogov_, mentorjev_ in drugih ustvarjalcev_ v kulturi, ki z veseljem ustvarja kvalitetne in zabavne kulturne dogodke ter izobraževalne vsebine za otroke in družine, mlade in odrasle.

Da bomo lahko še naprej pripravljali programe, jih širili, poglabljali in izboljševali, za nekatere vsebine zaračunamo SIMBOLIČNO PLAČILO – KULTURNI ŽETONČEK, ki stane 2 €.

Kulturne žetončke je mogoče kupiti na vsakem dogodku, ob nakupu 10-ih, vam enega podarimo.

Hvala za podporo in razumevanje!

 

 

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa!

 

Organizira Zavod MARS Maribor. Projekt je sofinanciran s strani Mestne občine Maribor, Ministrstva za javno upravo, Centra za kreativnost in EU – Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

19 + 10 =