Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Čitalnica na dvorišču

Date

05 Sep 2020
Expired!

Time

10:00 - 13:00

značke

Čitalnica

Čitalnica na dvorišču

Medved, medvedi, medvedki in Andrej Štular

Sobota, 5. 9.2020, 10.00–13.00

Dvorišče Vetrinjskega dvora, Marsova izba

 

PREDSTAVITEV KNJIGE MEDVED IN USTVARJALNIH POSTOPKOV AVTORJA ANDREJA ŠTULARJA

(P)OSEBNO Z NJIM

Čitalnica na dvorišču gosti vsestranskega ustvarjalca, ilustratorja, striparja, kiparja, fotografa, filmarja, lutkarja in še kaj, Andreja Štularja.

V svojih delih vse naštete poklice sooča, jih povezuje v nove celote in s tem izzove poslušalce, poslušalke, gledalce, gledalke, da nastale podobe na novo interpretiramo.

Njegova tretja otroška knjiga Medved (2019, Stripburger – Forum Ljubljana) prinaša v slovenski prostor novost. Izdelana je v tehniki asemblaža, o, kako zanimiva beseda, v slovenščini bi jo lahko imenovali postavljanka, ki je v otroških literarnih delih tako rekoč neznanka.

 

Povabljeni na srečanje z Andrejem Štularjem, z Medvedom, medvedi in medvedki, v katerem spregovori o svoji novi knjigi, o naravi kot viru umirjenosti in navdiha, o čudežnem gozdu, o nabiralništvu in reciklažnih postopkih ter o otroškem čudenju in igrivosti, brez katerih ni ustvarjalnosti. Svoj nastop obogati s simultano likovno intervencijo. Pred nami nastajajo podobe iz knjige, ki jih avtor sestavlja »v živo« s pomočjo predmetov. Staro pripovedko tako vedno znova predstavi v novi luči.

 

REDOSLED DOPOLDNEVA

10.00–13.00

– BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, ponudba knjig na knjižnih policah za branje / brezplačno

– KNJIŽNA BOLHA, knjižna menjalnica / brezplačno

10.00

SPOZNAJ AVTORJA, AVTORICO, zgodba in pogovor z ustvarjalcem:

MEDVED Z ANDREJEM ŠTULARJEM / brezplačno

10.30

IGRARAJE, poglabljanje doživetja v ustvarjalnih in raziskovalnih trenutkih z avtorjem:

ASEMBLAŽ ALI POSTAVLJANKA, likovna delavnica / brezplačno

11.00–13.00

USTVARJALNI IZZIV, ustvarjalna delavnica: MEDVED, MEDVEDI IN MEDVEDKI, delavnica animiranega filma /  2 žetončka 

 

O KNJIGI MEDVED

Avtor Andrej Štular besedilo, nastalo po ruski pripovedki, občuteno preplete z likovno zasnovo, v kateri združi naravne materiale in najdene predmete. Zgodbo o srečanju deda z medvedom prav vizualni material podpre in tako na otipljiv način predstavi trk živalskega in človeškega. Ded posluša svoj nagon po ohranitvi in ga nadgradi z razumom. In živa ostaneta oba, ded in medved.

 

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Čitalnica na dvorišču je srečanje s knjigo ter z avtorji in avtoricami otroške in mladinske literature, ki jih povabimo, da nam berejo ali pripovedujejo zgodbe in pravljice, delijo z nami dogodivščine iz svojega življenja, odškrnejo vrata v svet ustvarjanja knjig in se imajo luštno z nami.

V Igrarajah skupaj z njimi kakšno ustvarjalno strastno ušpičimo in tako srečanje zakoličimo.

V Ustvarjalnem izzivu smo ustvarjalni sami in Marsove mentorice z nami.

 

UKREPI

Ker se po deželi potika virus, lepo prosimo, da se dogodka udeležimo le zdravi, brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal, in raje ostanemo doma, če smo bili v zadnjih 14 dneh v kontaktu z osebo z znaki COVID-19.

Dosledno bomo upoštevali navodila NIJZ, medosebno razdaljo ter umivanje in razkuževanje rok.

 

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

 

Organizira Zavod MARS Maribor. Dogodek je del kulturnega projekta Čitalnica na dvorišču 2020 in je podprt s strani Mestne občine Maribor. Sofinanciran je tudi s strani Ministrstva za javno upravo in EU – Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

0 komentarjev