Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Čitalnica na dvorišču

Date

19 Maj 2018
Expired!

Time

10:00 - 13:00

značke

Čitalnica

Čitalnica na dvorišču

Čudovita novica s pisateljico Barbaro Lekše

Marsova izba in dvorišče Vetrinjskega dvora, 10.00–13.00

Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, Maribor

za vse generacije

 

Ste že slišali za čudovito novico, da k nam prihaja pisateljica Barbara Lekše s slikanico Čudovita novica? Zdaj ste. Barbara je knjigo tudi ilustrirala, ker ji gre to zelo dobro od rok, saj je po poklicu profesorica likovne vzgoje. Knjiga je izšla pri Založbi Ocean.

Lulu je Okolandec. S svojim najboljšim prijateljem Balom, ki živi v drugem ozvezdju se pogovarja po okonetu. In ko ga nekega dne nikakor ne more priklicati, ga zaskrbi. Le kaj se je zgodilo Balu?

Prisrčne in hudomušne ilustracije so izdelane v kolažni tehniki, pa zato ustvarjajo občutek globine (kot je globoko vesolje), barve so žive, podobe igrive.

V Igrarajah bo Barbara z nami ustvarjala, zagotovo nekaj okolandskega. Skupaj pa se bomo zapodili tudi v milne mehurčke.

 

10.00–13.00

BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, branje knjig z naših polic

10.00

PREBUJANJE V ČITALNICI, druženje med knjižnimi policami

11.00

SPOZNAJ AVTORJA, AVTORICO, pripovedovanje zgodbe in pogovor z ustvarjalko:

ČUDOVITA NOVICA S PISATELJICO BARBARO LEKŠE

11.30

IGRARAJE, poglabljanje doživetja v ustvarjalnih in raziskovalnih trenutkih z ustvarjalko:

TAKE OKOLANDSKE, likovna delavnica

MILO ZA DRAGO, raziskovanje in zabava z milnimi mehurčki

12.45

PRAVLJICE NA KONCU MAVRICE, branje pravljice

 

Avtorica Barbare Lekše je leta 2006 diplomirala na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Dela kot profesorica likovne umetnosti v osnovni šoli. 
Velik del prostega časa posveča ustvarjanju ilustriranih zgodb za otroke, katerih kakovost in privlačnost potrjujejo tudi mednarodne nagrade. Pri pisanju pravljic jo najbolj navdušuje dejstvo, da je tako mogoče pobegniti od resnobnega vsakdana in ustvariti svet, v katerem sam določaš pravila. Najraje uporablja kolažno tehniko, saj se pri izrezovanju posameznih delov bolj poistoveti z likom, ki ga sestavlja, in natančno ve, kakšno obliko ima tudi tam, kjer ta ni v celoti vidna.

S slikanico Čudovita novica (takrat pod naslovom Lulu čaka pošto) je leta 2008 osvojila drugo mesto v kategoriji odraslih avtorjev na Mednarodnem natečaju za najboljšo otroško in mladinsko knjigo mestne občine Schwanenstadt v Gornji Avstriji. To ni bila edina nagrada; naslednje leto je namreč na tem natečaju osvojila drugo mesto tudi za svojo knjigo Kodra.

 

Čitalnica na dvorišču je srečanje s knjigo ter z avtorji in avtoricami otroške in mladinske literature, ki jih ob sobotah, spomladi in jeseni, povabimo pod star oreh, ki živi na dvorišču Vetrinjskega dvora, da nam berejo ali pripovedujejo zgodbe in pravljice, delijo z nami dogodivščine iz svojega življenja, odškrnejo vrata v svet ustvarjanja knjig in se imajo luštno z nami.

V Igrarajah skupaj z njimi kakšno slastno in ustvarjalno strastno ušpičimo in tako srečanje zakoličimo.

V Čitalnici se na Založ(b)eni stojnici predstavljajo tudi različne slovenske založbe, ki pripravijo nabor kvalitetnih knjig, v želji, da kakšna odide z nami domov in postane naša prijateljica.

 

Zavod MARS Maribor v sodelovanju z Narodnim domom Maribor in Založbo Ocean. Projekt delno financira Mestna občina Maribor.

0 Comments