Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Čitalnica na dvorišču

Date

26 Maj 2018
Expired!

Time

10:00 - 13:00

značke

Čitalnica

Čitalnica na dvorišču

Ženičke in strički za daljnimi grički s pisateljico Nino Jelen

 

Marsova izba in dvorišče Vetrinjskega dvora, 10.00–13.00

Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, Maribor

za vse generacije

 

V zadnji majski Čitalnici na dvorišču bomo na široko odprli vrata v svet in platnice slikanice Ženičke in strički za daljnimi grički, ki jo bo k nam prinesla zelo posebna učiteljica in pisateljica Nina Jelen. Knjiga je izšla pri Založbi Ocean, ilustracije pa prispevala akademska slikarka Daša Simčič.

Z Nino se bomo najprej malo razmigali in se za to posebno priložnost lahko preoblekli v like iz zgodbe, ki jo takole zagode.

Za daljnimi grički v prelepi vasički

živeli so ljubke ženičke in strički.

Kar dolgo jim je šlo zelo dobro in lepo. Vsak od njih je imel kakšno posebno lastnost ali navado, a drug o drugem niso imeli slabega mnenja, imeli so pač svoja preprosta in nasmejana življenja. Fotko, ki je, kot ime pove, rad fotografiral, je svoje sovaščane velikokrat ujel v nerodnih trenutkih. Pri vrtanju po ušesih, trapastem krohotu, spotikanju ob lastne noge pri plesu … in vse objavil na spletu. Od tedaj pa ni bilo več ne lepo, ne zabavno.

Avtorica besedila v lahkotni pripovedi, napisani v rimah nevsiljivo pouči o pasteh, ki prežijo s spleta ter opozarja, kako pazljivi moramo biti, kadar razkrivamo informacije o sebi in drugih.

Nujno poslušanje in branje za nadobudneže in njihove starše, stare starše, učitelje, vzgojitelje!

V Igrarajah pa posebno risanje – s špageti in spakovanje pa smejanje, ki ga je treba na fotko ujeti.

 

10.00–13.00

BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, branje knjig z naših polic

10.00

PREBUJANJE V ČITALNICI, druženje med knjižnimi policami

11.00

SPOZNAJ AVTORJA, AVTORICO, pripovedovanje zgodbe in pogovor z ustvarjalko:

ŽENIČKE IN STRIČKI ZA DALJNIMI GRIČKI S PISATELJICO NINO JELEN

11.30

IGRARAJE, poglabljanje doživetja v ustvarjalnih in raziskovalnih trenutkih z ustvarjalko:

RIŠEMO S ŠPAGETI, likovna delavnica

KAKA SPAKA, KAKI ŠUS, fotografiranje smešnih izrazov

12.45

PRAVLJICE NA KONCU MAVRICE, branje pravljice

 

Nina Jelen je inovativna, luštna in zabavna učiteljica iz Zasavja, ki jo obožujejo učenci in njihovi starši. V šolo uvaja različne novosti. Z učenci je lani prejela nagrado informacijskega pooblaščenca za učno uro na temo varstva na spletu, prislužili so si obisk Barcelone v Španiji. Z možem in dvema malčicama živi v Škofji Riži na Dobovcu. Pri založbi Ocean je izšla njena knjiga Ženičke in strički za daljnimi hribčki. Je ena najbolj znanih zasavskih blogerk.

 

Čitalnica na dvorišču je srečanje s knjigo ter z avtorji in avtoricami otroške in mladinske literature, ki jih ob sobotah, spomladi in jeseni, povabimo pod star oreh, ki živi na dvorišču Vetrinjskega dvora, da nam berejo ali pripovedujejo zgodbe in pravljice, delijo z nami dogodivščine iz svojega življenja, odškrnejo vrata v svet ustvarjanja knjig in se imajo luštno z nami.

V Igrarajah skupaj z njimi kakšno slastno in ustvarjalno strastno ušpičimo in tako srečanje zakoličimo.

V Čitalnici se na Založ(b)eni stojnici predstavljajo tudi različne slovenske založbe, ki pripravijo nabor kvalitetnih knjig, v želji, da kakšna odide z nami domov in postane naša prijateljica.

 

Zavod MARS Maribor v sodelovanju z Narodnim domom Maribor in Založbo Ocean. Projekt delno financira Mestna občina Maribor.

0 Comments