Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Čitalnica na dvorišču

Date

15 Sep 2018
Expired!

Time

10:00 - 13:00

Cena

brezplačno

značke

Čitalnica

Čitalnica na dvorišču

Katka in polžka ter srečanje z Zoranom Šteinbauerjem

  1. september 2018

Marsova izba in dvorišče Vetrinjskega dvora, 10.00–13.00

za vse generacije

 

Še zadnja Čitalnica na dvorišču v tem poznem poletju. Pridite in ostanite v cvetju!

 

Tokrat nam Založba Pivec v goste pripelje pisatelja Zorana Šteinbauerja, ki prihaja s knjigo Katka in polžka.

»V Sončničnem Dolu je vse nared za prekrasne in razburljive poletne igrarije. Otroci se veselijo dogodivščin. Le Katka, ki ima krajšo nogo, in Igor, ki se je poškodoval, ne moreta tekati in se igrati z drugimi. Zato poletje Katki nameni dar – moč opazovanja in sočutja. Zaradi tega zaznava stisko drugih, lepote sveta in majhna bitja narave, ki jih prehitri spregledajo.

To je pravljica o srčnosti, prijateljstvu, razumevanju, sodelovanju … in seveda o lepoti narave, ki nas obdaja in vabi v objem. Tudi s knjigo v roki in z odprtim očesom za počasne in majhne. Pravljično čarobne ilustracije Mojce Fo harmonično dopolnjujejo zgodbo ter s svojo toplino, barvami, kompozicijo in drobnimi detajli poudarjajo njeno sporočilo.«

 

A to še ni vse. Z Zoranom prihajata tudi Marjetka Šenekar in Irena Čuček iz lutkovne skupine OŠ Lenart, ki bosta zgodbico o Katki in polžkih uprizorili z lutkami.

 

V Igrarajah pa Igre vaše in naše mladosti in likovna delavnica Polžja sreča.

 

Igraje v sobotno dopoldne med knjigami – kaj bi sploh še raje?

 

10.00–13.00

BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, branje knjig z naših polic

10.00

PREBUJANJE V ČITALNICI, druženje in razgibavanje med knjižnimi policami

11.00

SPOZNAJ AVTORJA, AVTORICO, pogovor z ustvarjalcem in lutkovna predstava:

KATKA IN POLŽKA, Zoran Šteinbauer, uprizoritev Marjetka Šenekar in Irena Čuček

11.30

IGRARAJE, poglabljanje doživetja v ustvarjalnih in raziskovalnih trenutkih z ustvarjalci:

IGRE NAŠE IN VAŠE MLADOSTI – igranje

POLŽJA SREČA – likovna delavnica

12.45

PRAVLJICE NA KONCU MAVRICE, branje pravljice

 

Zoran Šteinbauer je bil rojen leta 1965 v Mariboru na dan Zemlje. Otroštvo je preživel v Voličini v Slovenskih goricah. Zaradi želje po lepšem in bolj človekoljuben svetu se je vpisal na zdravstveno šolo. V prostem času rad prijateljem in sodelavcem pogleda v zenovske karte. Je pacifist in vegetarijanec. Prepričan je, da nasilje in predsodki ne morejo rešiti niti najneznatnejšega zapleta.

Literarno je začel ustvarjati relativno pozno. Svoj romaneskni prvenec Ukradeno sonce, ki govori o slepem dekletu in njenem iskanju polnočutnosti, je izdal pri 43 letih. Tkanje pisane besede je zanj čedalje zanimivejše potovanje po še neizrisanem zemljevidu duše in osvobajanje lastnega glasu. Zdi se mu, da bi kar zbolel, če ne bi dvignil notranjih občutenj, saj so zunanji dialogi preveč neosebni, odtujeni in klišejski.

 

Čitalnica na dvorišču je srečanje s knjigo ter z avtorji in avtoricami otroške in mladinske literature, ki jih ob sobotah, spomladi in jeseni, povabimo pod star oreh, ki živi na dvorišču Vetrinjskega dvora, da nam berejo ali pripovedujejo zgodbe in pravljice, delijo z nami dogodivščine iz svojega življenja, odškrnejo vrata v svet ustvarjanja knjig in se imajo luštno z nami.

V Igrarajah skupaj z njimi kakšno slastno in ustvarjalno strastno ušpičimo in tako srečanje zakoličimo.

 

Zavod MARS Maribor v sodelovanju z Založbo Pivec in Narodnim domom Maribor. Projekt delno financira Mestna občina Maribor.

0 Comments