Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Čitalnica na dvorišču

Date

08 Sep 2018
Expired!

Time

10:00 - 13:00

Cena

brezplačno

značke

Čitalnica

Čitalnica na dvorišču

Marsova izba in dvorišče Vetrinjskega dvora, 10.00–13.00

za vse generacije

 

Poletje se poslavlja, zakorakali smo v novo šolsko leto in prihajajočo soboto spet povabimo v mesto med knjige, v Čitalnico na dvorišču.

 

Abeceda ob začetku šolskega leta

V goste prihaja pravljičarka Alenka Spacal, ki svoje pravljice piše, ilustrira in pripoveduje. V Čitalnico na dvorišču prinaša svojo najnovejšo avtorsko slikanico z naslovom »Kako ti je ime?«. Slikanica je spomladi izšla pri Bajalki in je kot svojevrstna abeceda ustvarjena predvsem za otroke, ki se šele spoznavajo s črkami in se učijo brati. V knjigi si črke ne sledijo v običajnem abecednem redu, temveč po imenih živali, ki jih mali polž srečuje na svoji poti. Polž še nima imena, ker je pravkar prilezel na svet. Prav tako tudi ne ve, katerega spola je. Ne počuti se ne kot polžje dekle in ne kot polžji fant. Malo polžje bitjece si želi imena, ki bi ga lahko imelo kot dekliški polž ali kot fantovska polževka. Izbira si ga med pogovori z živalmi, ki jih spoznava skupaj z njihovimi poimenovanji. »Nekateri imamo imena po plodovih ali barvah, drugi po svetnikih, starih mamah ali slavnih umetnicah,« pravi hrošč Lešnikar.

Vabimo vas na pripovedovanje, kjer se bo med poigravanji s črkami tudi razkrilo, kakšno ime si lahko izbere polž.

Alenka Spacal je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ukvarja se predvsem z ustvarjanjem avtorskih slikanic. Svoje pravljice pripoveduje otrokom ob ilustracijah. Razstavlja na razstavah ilustracij doma in v tujini. Več na spletni strani: www.bajalka.si.

V prvo letošnjo Čitalnico na dvorišču, ki jo odpiramo prav na Dan za spremembe, prihaja ilustratorka Bojana Dimitrovski z zgodbo Neli K. Filipić, Požar. Izšla je pri Mladinski knjigi in nosi pomembno sporočilo o sobivanju, strpnosti in drugačnosti. Pogovor z njo bo vodila Irena Matko Lukan, urednica otroškega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga.

Bojana Dimitrovski je ilustratorka, slikarka in striparka, ki je diplomirala na Fakulteti likovnih umetnosti v Beogradu. Njena najljubša medija za ustvarjanje sta akvarel in črnilo. Po tem ko se je nekaj časa potepala po svetu, se je vrnila na staro celino in k ilustraciji. Danes živi v Sloveniji. Otroci jo dobro poznajo po treh slikanicah o mačku Vilku (Kako je Vilko vzljubil zimo, Vilko in Azaleja, Vilko in Lina in njuna družina), starejši pa po slikanici baladne pravljice Svetlane Makarovič Mesečinska struna. Že nekaj let ilustrira tudi za leposlovni reviji Cicido in Ciciban.

 

Slikanica Požar pripoveduje o ljudeh, ki so izgubili dom. Po težkih preizkušnjah si zgradijo novo bivališče in na široko odprejo vrata vsem prišlekom.

»Hej, kdo živi tu?«

»Samo ljudje, ki radi živimo skupaj,« so zaslišali odgovor.

Samo ljudje …

 

Po druženju z avtorico, ki nam bo zgodbo Požar predstavila, morda pa za nas tudi kaj narisala, se bomo v Igrarajah družili v slikarski delavnici, v kateri bomo poslikali velike hiše in jih postavili v vasico. Ob ognjišču si bomo pekli kruh na palici, ki ga bomo skupaj zamesili.

Povabljeni v skupnost, ki se gnete okrog zgodbe!

 

10.00–13.00

BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, branje knjig z naših polic

10.00

PREBUJANJE V ČITALNICI, druženje med knjižnimi policami

11.00

SPOZNAJ AVTORJA, AVTORICO, pripovedovanje zgodbe in pogovor z ustvarjalko:

POŽAR S SLIKARKO BOJANO DIMITROVSKI, pogovor vodi IRENA MATKO LUKAN

11.30

IGRARAJE, poglabljanje doživetja v ustvarjalnih in raziskovalnih trenutkih z ustvarjalko:

KRUH NA PALCI, kulinarično raziskovanje

ZGRADIMO VASICO, likovna delavnica poslikave hišic

12.45

PRAVLJICE NA KONCU MAVRICE, branje pravljice

 

 

Čitalnica na dvorišču je srečanje s knjigo ter z avtorji in avtoricami otroške in mladinske literature, ki jih ob sobotah, spomladi in jeseni, povabimo pod star oreh, ki živi na dvorišču Vetrinjskega dvora, da nam berejo ali pripovedujejo zgodbe in pravljice, delijo z nami dogodivščine iz svojega življenja, odškrnejo vrata v svet ustvarjanja knjig in se imajo luštno z nami.

V Igrarajah skupaj z njimi kakšno slastno in ustvarjalno strastno ušpičimo in tako srečanje zakoličimo.

 

Zavod MARS Maribor v sodelovanju z Narodnim domom Maribor in založbo Mladinska knjiga. Projekt delno financira Mestna občina Maribor.

0 Comments