Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Čitalnica na dvorišču

Date

12 Maj 2018
Expired!

Time

16:00 - 19:00

značke

Čitalnica

Čitalnica na dvorišču

Zakladi Sahare z vsestransko umetnico Mejremo Reuter

Marsova izba in dvorišče Vetrinjskega dvora, 16.00–19.00

Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, Maribor

za vse generacije

 

S Čitalnico na dvorišču potujemo v puščavo. Mejrema Reuter, ki jo bomo tokrat gostili na našem dogodku je vsestranska umetnica, gledališka režiserka, glasbenica, komponistka, terapevtka in učiteljica. Ustvarila je več interaktivnih predstav za otroke in Zakladi Sahare je ena od njih.

V resnici to ni samo predstava, je hkrati tudi delavnica, v katero povabi otroke in mlade, pa tudi odrasle, kadar se opogumijo. Skozi pripovedovanje zgodbe ob glasbi, fotografijah in posnetkih, v stiku s čisto zaresnimi predmeti in rastlinami iz puščave bomo stopili v svet ene najbolj fascinantnih pokrajin na svetu, v Saharo. Prijeti v roke olivin, okameneli les, konglomerat, fosile, kristale, puščavsko rožo, ohlajeno lavo, sekiro iz kamene dobe, opazovati rastlino, ki s pomočjo kapljice vode dobesedno oživi pred našimi očmi, je doživeti energijo te čarobne prostranosti.

V svoji zgodbi pripoveduje ne le o geoloških in antropoloških zakladih, temveč tudi o dezertifikaciji ali širjenju puščave, pri čemer suha pokrajina postane še bolj sušna in tako izgublja vodo, rastline in živali. Govori tudi o ekologiji, kar je glavni namen tega projekta Mejreme Reuter, ki je dolgih sedem let raziskovala Saharo in delala na dvigovanju ekološke zavesti mladih na treh kontinentih.

Delavnica traja eno uro, a se otroci v pripoved in stik s puščavo tako vživijo, da lahko traja tudi dlje.

Prepustimo se Mejremi in Sahari. Odpotujmo!

 

16.00–19.00

BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, branje knjig z naših polic

17.00

SPOZNAJ AVTORJA, AVTORICO, interaktivna predstava:

ZAKLADI SAHARE Z MEJREMO REUTER

18.45

PRAVLJICE NA KONCU MAVRICE, branje pravljice

 

Mejrema Reuter je vsestranska umetnica in predavateljica, rojena v Splitu. Kot najboljša v letniku je diplomirala na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu. Nato jo je pot peljala po svetu. Najprej je v Kairu na ameriški univerzi predavala igro, analizo besedila in umetnost gledališča, ob tem pa delala tudi kot asistentka direktorja kairske opere. V Rimu je predavala renesančni ples in glasbo srednjega veka, intenzivno komponirala glasbo za otroke in vodila zbor. V Kuvajtu je 4 leta predavala dramo v največji šoli v tem delu sveta, režirala muzikale, osnovala lutkovno gledališče, vodila delavnice in delovala kot kreativna terapevtka. V Bangladešu je delala kot svetovalka za izobraževanje pri organizaciji British Council, izvajala gledališke in glasbene delavnice, pripravljala predstave in festivale v centrih za rehabilitacijo paraliziranih. Delovala je kot avtorica, vodja in svetovalka nevladnim organizacijam za izobraževalne projekte uličnih gledališč. Mejrema je tudi avtorica dokumentarnega filma Ragged Edge o delu z brezdomnimi otroki v Bangladešu. V Libiji je ustanovila prvi otroški pevski zbor Desert Stars, prvo baletno šolo, prvi ansambel srednjeveške in renesančne glasbe in organizirala prvi dobrodelni koncert.

Po vrnitvi v domovino dela z otroki s posebnimi potrebami in z njihovimi starši. Komponira in igra. Piše poezijo. Izdala je dve pesniški zbirki, Blaženi nemir in Kao da me rodilo ovo more, ter potopis o Libiji. Je avtorica številnih interaktivnih predstav: Mala rdeča hiša, Mama Biser, Vrt svetlobe, Igrajmo poezijo in Zakladi Sahare. In s slednjo prihaja na naše dvorišče.

 

Zavod MARS Maribor v sodelovanju z Narodnim domom Maribor in Inter-kulturo. Projekt delno financira Mestna občina Maribor.

0 Comments