Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Čitalnica na obisku

Date

30 Nov 2019
Expired!

Time

10:00 - 13:00

značke

Sobota za družbo

Čitalnica na obisku

Čoharije z ilustratorjem Zvonkom Čohom, za vse generacije

Sobota, 30. 11. 2019, 10.00–13.00

Čitalnica igralnica v Vilinskem (Vetrinjskem) dvoru

 

SOBOTE ZA DRUŽBO

Doživetja na Marsu za družine

V središču mesta, za obokanimi vrati Vetrinjskega dvora je dvorišče s starim orehom, kjer pripravljamo druženja za vse in vsakršne družine, ki si želite prijetnih dogodkov, pospremljenih z ustvarjalnimi doživetji in radoznalimi raziskovanji.

Knjiga, film, ples, gledališče, kulturna dediščina in še MARSikaj – raziskujmo skupaj!

 

V zadnjo Čitalnico na dvorišču, ki je tokrat na obisku v Vilinskem dvoru, smo povabili ilustratorja Zvonka Čoha, ki s sabo prinaša Čoharije, knjigo, v kateri so zbrane zgodbe, pesmi in uganke z njegovimi podobami.

Zvonko Čoh je najverjetneje najbolj šaljiv in hudomušen ilustrator pri nas. In v Čoharijah je zbrano pravo bogastvo njegovega likovnega sveta, ki otroke in odrasle znova in znova vabi k skupnemu raziskovanju in uživanju. Noro dobra knjiga in noro iskriv ilustrator sta dober razlog, da se na to sobotno dopoldne srečamo v naši Čitalnici.

Slišali boste lahko pesmi, zgodbe in uganke Anje Štefan, Andreja Rozmana Roze, Miroslava Košute, Frančka Rudolfa in drugih velikanov in velikank otroške in mladinske literature, pa tudi kakšno ljudsko, kot je Enci benci na kamenci.

Zvonka Čoha bomo lahko vprašali vse, kar nas o njem zanima, zagotovo pa nam bo tudi narisal kakšno zabavno ilustracijo. Tako da pokaže, kako se stvari v živo streže!

 

 

REDOSLED DOPOLDNEVA:

10.00–13.00

BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, branje knjig z naših polic

10.00

SPOZNAJ AVTORJA, AVTORICO, pesmi, zgodbe in uganke in pogovor z ustvarjalcem:

ČOHARIJE Z ILUSTRATORJEM ZVONKOM ČOHOM (brezplačno)

10.30

IGRARAJE, poglabljanje doživetja v ustvarjalnih in raziskovalnih trenutkih z avtorjem:

POBARVAJMO SVET, likovna delavnica (brezplačno)

11.00–12.45

USTVARJALNICE POD MILIM NEBOM, ustvarjalna delavnica:

ŠTUMFARIJE, delavnica izdelovanja lutk (brezplačno)

12.45

PRAVLJICE NA KONCU MAVRICE, branje pravljice:

ŠE ENA IZ ČOHARIJ, malo daljša (brezplačno)

 

 

Čitalnica na dvorišču je srečanje s knjigo ter z avtorji in avtoricami otroške in mladinske literature, ki jih ob sobotah, spomladi in jeseni, povabimo pod star oreh, ki živi na dvorišču Vetrinjskega dvora, da nam berejo ali pripovedujejo zgodbe in pravljice, delijo z nami dogodivščine iz svojega življenja, odškrnejo vrata v svet ustvarjanja knjig in se imajo luštno z nami.

V Igrarajah skupaj z njimi kakšno slastno in ustvarjalno strastno ušpičimo in tako srečanje zakoličimo.

Zvonko Čoh je tisti ilustrator, ki je »zakrivil« Jadrana Krta, Obutega mačka, Teto Magdo, pa Grdavše in še mnoge druge like in likice iz knjig in risanih filmov. Rodil se je v Celju, po diplomi iz slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pa je pričel delati kot svobodni umetnik. Leta 1998 je skupaj z Milanom Eričem pripravil prvi slovenski celovečerni risani film Socializacija bika. Milan Erič o delu svojega prijatelja pravi takole: »Ko opazujem naslikane podobe Zvonka Čoha, imam občutek, da je eden največjih ljubiteljev tega planeta in življenja, kar jih poznam. V vsakem bitju, v vsakem predmetu, stvari in pojavu vidi dušo. Vsem nariše oči, nos in usta, zato so v njegovih ilustracijah poosebljeni celo kamni, planeti, špageti, oblaki, veter … in celo prazen nič. Njegov bogati in plemeniti opus je zakladnica duha in duhovitosti.«

Za ilustracije je prejel številna priznanja, med njimi Levstikovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada.

»UGANKA

Po možganih pozvonklja,

domišljijo počohlja

in nas zvabi na svoj čoln,

da nam pokaže,

da je svet lep prav zato,

ker ni popoln.«

Andrej Rozman Roza

 

 

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa!

 

Organizira Zavod MARS Maribor. Dogodek je del kulturnega projekta Čitalnica na dvorišču 2019 in je podprt s strani Mestne občine Maribor. Sofinanciranje tudi s strani Ministrstva za javno upravo, Centra za kreativnost in EU – Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

5 × three =