Pokličite nas na 041 556 332 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Dan Zemlje

Date

24 Apr 2021
Expired!

Time

10:00 - 18:00

značke

Fletno

Dan Zemlje

(Fl)etno: Dan Zemlje in Jurjevanje

22. aprila že od leta 1970 obeležuje Dan Zemlje. Na ta dan praznujemo obstoj našega prečudovitega planeta, z dogodki pa predvsem opozarjamo na pomembnost varovanja okolja, zdravja Zemlje in človeka. Dan Zemlje poznamo v več kot 200 državah Sveta.

Jurjevo je pomladni praznik, ki ga praznujemo 23., ponekod pa 24. aprila. Krščanski svetnik sveti Jurij je poznan po legendi, v kateri ubije zmaja oz. kačo. Starejše izročilo pozna zelenega Jurija, ki je bil v predkrščanski religiji Evropejcev praznik začetka pomladi. V Sloveniji je bil folklorni lik nekdaj splošno razširjen, do danes pa se je ohranil v Beli Krajini.

Povabljeni k pomladnim, radoživim in etnološkim raziskovanjem ter ustvarjanju!

 

Jurjevo, Jurjevanje

predstavitev običaja skozi slikarska dela z Društvom Marmorinke

 

Ilustrator in karikaturist Maksim Gaspari je svojo ustvarjalnost našel v dokumentiranju ljudskih motivov in kmečkega življenja. Njegove najbolj znane so razglednice, ki jih je več kot 400, z različnimi upodobitvami običajev in šeg. Jurjevanje je ena izmed njih. Do upokojitve l. 1948 je deloval kot restavrator v Etnografskem muzeju v Ljubljani.

Ste morda zasledili še kakšno drugo sliko znanih slikarjev, ki ponazarja spomladanske običaje?

 

GASPARI, Maksim, 1883-1980
Jurjevanje [Slikovno gradivo] / Maksim Gaspari. – V Ljubljani : Jug, [1924?]. – 1 razglednica : barve ; 9 x 14 cm

 

Oblečem se v naravo

ustvarjalni izziv

 

Čistilna naprava v plastenki

ustvarjalni izziv

 

Naravovarstveni problemi in pogled na običaje pomladnih praznovanj

ali ste vedeli … z društvom Zlata kanglica

Ali ste vedeli – o jurjevanju (PDF knjižica)

 

 

Na vodi

predstavitev splavarjenja v obliki igre in sprehod po Splavarski učni poti (PDF) v sodelovanju s Turističnim društvom Maribor

 

 


 

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z Društvom za ohranjanje kulturne dediščine Marmorinke, Društvom za interpretacijo dediščine Slovenije Zlata kanglica ter Turističnim društvom Maribor. Dogodek je sofinanciran s strani Ministrstva za javno upravo in EU – Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

0 Comments