Pokličite nas na 041 556 332 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Delavnica land art

Date

19 - 23 Jul 2021
Expired!

Time

08:00 - 18:00

značke

Sodelovanja

Delavnica land art

Vabljeni na soustvarjanje naravne skulpture Mama Narava!

 

Delavnica land art, soustvarjanje naravne skulpture Mama narava, bo potekala med 19. 7. in 23. 7. 2021, v Letnem kinu Velenje in na lokaciji postavitve ob Škalskem jezeru.

Max 7 udeležencev na delavnici (mladi med 15. in 29. let ter umetniki vseh starosti). Udeleženci, ki niso iz Velenja, bodo imeli možnost bivanja v Hostlu Velenje. Za prehrano bo poskrbljeno, malice v Okrepčevalnici Ribiški dom Velenje. Urnik delavnic dobite na elektronski naslov ob prijavi, ki jih zbiramo do 16. 7. 2021.

 

Prijavi se!

 

Mentorji in predavatelji na delavnici:

Alja Krofl, akademska slikarka, vodja projekta

Tanja Weber, mladinska delavka

Kaja Flis, krajinska arhitektka

 

Delavnica je namenjena mladim, ki si želijo ustvarjati v naravi iz naravnih materialov, spoznati veščine pletenja iz vrbja in pridobiti umetniško izkušnjo.

 

Pri raziskovanju vsebine se bomo posvetili odnosu do narave in znotraj tega skupaj z umetnikom razmišljali o povezavi narave in umetnosti. Land art je umetniška veja, pri katerem sta krajina in umetniško delo neločljivo povezana. Gre za poseg v naravo, vendar le do določene meje; pomembno je, da ustvarjena skulptura ne izstopa iz narave pač pa se z njo zlije v celoto. V naravi se prilagodi oblikam, barvam in podobam narave, tako da jo vizualno ne onesnažuje. Prav tako je skulptura 100 % razgradljiva, saj je zgrajena izključno iz naravnih materialov. Objekt je trden in stabilen, ni pa nujno, da je večen.

 

Zeleni kipi, prepleteni v formo figure ali drugih oblik, ”živijo”, vsako leto zrastejo in se spreminjajo. Spomladi ozelenijo, jeseni odvržejo listje, nastala naravna skulptura zaradi letnih časov in vremenskih vplivov spreminja podobo. Zato umetniki svoja dela dokumentirajo v obliki projektov spomočjo fotografije in videa, tako bodo udeleženci na delavnici prispevali k projektu tudi kot fotografi in videasti.

 

Poleti bomo spletli naravno skulpturo, žensko ležečo figuro. Zemlja, mama narava, muza, skulptura iz vrbja in upogljivega šibja ter zasajenih avtohtonih plezalk, cvetlic.

 

Naravna skulptura Mama narava ustvari zanimiv prostor, kjer umetniško delo živi z naravo. Ustvarjalni proces in lastnosti materialov narekujejo podobo, tempo in energijo dela. Potek projekta je zamišljen kot odprt atelje v naravi, enomesečna umetniška akcija, soustvarjanje mladih ustvarjalcev in umetnikov vseh starosti. Prostor namenjen umetniškemu procesu, pogovorom in izmenjavi znanj.

 

Projekt je zasnovan iz čutnih vzgibov, ki jih doživljamo, ko ustvarjamo in se igramo z naravo, ko se podamo v svet umetnosti. Ideja se porodi v sanjah, v svetu kolektivnega nezavednega, tam kjer se vsi srečamo in kjer skupno sanjamo. Tam spoznaš bistvo biti, spoznaš zakonitosti naravnega reda, tam se naučiš gledati naravo in čutiti z njo, utripati v enakem ritmu, v ritmu narave, v naravnem ritmu.

 

V naravno okolje bomo intervenirali na okolju prijazen način. Naše vodilo je razpreti prostor za svojevrstno uprizarjanje posameznikovega intimnega doživljanja v meditativnem območju narave. Ustvariti pretok energije med naravo, čutili telesa in ustvarjalno gesto. Sobivati, soustvarjati, sočutiti.

 

Namen projekta je soustvarjanje naravne skulpture in kot ustvarjalni medij izpostaviti zemeljsko umetnost (land art).  Zlitje kreacije človeka in narave v ljudeh vzbudi občutek večje povezanosti z naravo in samim sabo. Takšna skulptura se ravno toliko zlije z okolico, da je ne moti, obenem pa toliko izstopa, da ne pusti nobenega mimoidočega ravnodušnega. Presenečenje je del post-ustvarjalnega procesa, hipno začudenje se pogosto transformira v počitek, kontemplacijo ali preposto le doživetje hvaležnosti in lepote.

 

Cilji delavnice:

– Predstaviti mladini veščine umetniškega ustvarjanja iz naravnih materialov, zakonitosti land art-a,
– vzpodbuditi vseh starostnih skupin k umetniškem raziskovanju in izražanju,
– povezovanje umetniških medijev (kiparstvo v naravi, slikanje, petje, ples, glasba, performans),
– vključevanje obiskovalcev, interaktivni dogodek,
– spodbuditi čut za umetnost,
– prebujanje ustvarjalnosti, terapevtski učinki,
– s kreativnimi ter naravi prijaznimi posegi v okolje ustvariti prostor, ki nagovori vse čute,
– dvigovati bivalno kulturo, soustvarjanje prostora in prenašanje znanj in izkušenj na mlade in odrasle,
– razvijati senzibilnost in poglabljati estetsko izkušnjo obiskovalcev,
– predstaviti ustvarjalnost domače umetnice širši publiki,
– ponuditi vsebine za kvalitetno preživljanje prostega časa,
– promovirati izkustveno učenje,
– krepiti medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje,
– z uporabo naravnih materialov v namene umetniškega ustvarjanja večati ekološko osveščenost,
– ozaveščati o pomenu kvalitetnega preživljanja prostega časa, povezovanja posameznikov in spodbujati občutek skupnosti.

 

Otvoritev naravne skulpture Mama Narava na Festivalu Kunigunda

25. 8. 2021, 16.00 (glasbeni performans)

Škalsko jezero, Letni kino Velenje

 

Umetniški projekt nastaja v sodelovanju z Mladinskim centrom Velenje, Društvom velenjski raziskovalni studio VENERA,  Zavodom MARS Maribor ter drugimi društvi in umetniki. Sofinancira Mestna občina Velenje.

0 Comments