Pokličite nas na 041 556 332 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Djembabe

Date

10 Apr 2021
Expired!

Time

10:00 - 18:00

značke

Sobota za družbo

Djembabe

Sobota za družbo: Glasbena raziskovanja s skupino Djembabe

Marsova glasbena raziskovanja letos začenjamo z druženjem z umetnicami, ki tvorijo skupino Djembabe. Djembabe so ženska zasedba tolkalistk, flavtistke in violinistke.

V pogovoru spoznajmo ustvarjalke, pevke in glasbenice, ki kot Djembabe združujejo na prvi pogled nezdružljive izvirne afriške ritme in slovanske tradicionalne pesmi, posebno kombinacijo starodavnega, divjega, mističnega, nežnega in preprostega, ter s tem ustvarjajo medkulturni dialog. Glasbena energije, ki prihaja iz ženskih src in rok!

Avtorice nam predstavijo tudi inštrumente, v interaktivni delavnici pa lahko preizkusite zvoke posameznih inštrumentov iz družin tolkal, pihal in godal.

 
DJEMBABE, spletna poslušalnica
Poslušaj Djembabe!
 

 

DJEMBABE, na CD-ju
Kupi CD Djembabe!

Z nakupom CD-ja ohranjate in podpirate slovenske glasbenice! Za nakup CD-ja piši na djembabemaribor@gmail.com

 

DJEMBABE, glasbenice in njihova glasbila

DJEMBABE so: Tina Sovič, Petra Hudrap, Tamara Povh, Asja Grauf, Špela Huzjak

 

 

 

SPOZNAJMO TOLKALA, PIHALA IN GODALA, ustvarjalni izziv

Klikaj po ilustracijah in ustvari svojo glasbo!


 


 

Opisi glasbil

 

DJEMBE je boben, ki prihaja iz zahodne Afrike. Narejen je iz lesa na katerega je napeta kozja koža. Na  njega igramo tako, da z dlanmi udarjamo ritem po opni kože. 

DUNUN je boben, ki prihaja iz zahodne Afrike in je prav tako kot Djembe narejen iz lesa ter ima kožo napeto na zgornji in spodnji strani. Ta boben se igra s palčkami in ima po navadi na vrvicah zvezan še zvonček. 

CALABASH je afriški tolkalski inštrument, ki je narejen iz  posušene buče. Nanj igramo z dlanmi, prsti ali s pestmi. 

SHEKERE (šejker) je zahodno-afriški tolkalski inštrument, ki je narejen iz posušene buče okrog katere so na vrvici nanizane kroglice ali školjke, ki ob ritmičnem tresenju z roko dajejo zvok. 

KLAVIR  je glasbilo z belimi in črnimi tipkmi ter velikim lesenim ogrodjem. Nanj igramo tako, da s prsti obeh rok pritiskmo na tipke. Tipke so zvezane s kladivci, ki udarijo ob različno debele strune, kar proizvede ton. 

VIOLINA je najmanjši inštrument iz družine godal. Narejena je iz lesa in ima štiri različno debele strune na katere igramo z lokom. 

FLAVTA spada v družino pihal, ker vanjo pihamo. Je eno najstarejših glasbil, ki jih je izumil človek. Obstaja več različnih vrst flavt, vsem pa je skupno to, da imajo luknjice ali zaklopke, ki jih pokrivamo in odkrivamo s prsti in s tem spreminjamo višino tonov.

 


 

Ali ste vedeli?

 

– da ime Djembe prihaja iz besed jezika Bamara »DJE« in »BE«, kar bi v prevodu pomeilo »združeni v miru« in je tudi skupini cilj igranja na Djembe?

– da se Dununi po navadi igrajo v treh različnih velikostih, kar da tri različne tonske višine?

– da ima večina klavirjev 88 tipk, nekateri pa celo 92? 

– da se v loku od violine skriva med 150-200 konjskih las?

– da so predvidoma najstarejšo piščal našli prav v Sloveniji v arheološkem najdišču Divje babe pri Cerknem? Stara naj bi bila 43,000 let in je narejena iz kosti jamskega medveda.

 

 

 


Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z glasbeno skupino Djembabe.

Dogodek je sofinanciran s strani Ministrstva za javno upravo in EU – Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

0 Comments