Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Družbeno kritični pogled Alje Lobnik

Date

19 Sep 2019
Expired!

Time

18:00 - 19:00

značke

Vi_Lab

Družbeno kritični pogled Alje Lobnik

19. 9. 2019: Družbeno kritični pogled Alje Lobnik, predavanje in razprava 1#

Ali umetnost vpliva na naš način razmišljanja, naše védenje in osebnostni razvoj?

Pogovor z Aljo Lobnik, publicistko in kritičarko na področju performativnih umetnosti.

»Andrew Hewitt umetnost imenuje kar vadbišče za preizkušanje odnosov in načinov delovanja, ki še ne obstajajo. V tem smislu ima umetnost lahko politično in utopično držo, ki napoveduje in preizkuša možne poteke stvari. V predavanju se bom sprehodila čez najbolj ključna mesta nevladne zavodske krajine ter se lotila predvsem tistega dela umetniških praks, ki jih izvajajo ženske umetnice, mnogokrat še vedno nezadostno vključene v umetniške kanone. Ženske umetnice so pogosto nosilke avtobiografskih zgodb, torej partikularnih in nenormativnih izjavljalnih pozicij, kjer telo postane njihov nosilec, s čimer se zoperstavljajo hegemonemu družbenemu redu in nakazujejo, kako biti skupaj drugače.«

Aljo Lobnik bomo spoznali tudi kot samozaposleno v kulturi – kritičarko/recenzentko in se pogovarjali o tem kaj pomeni biti kritik_ na področju performativnih umetnosti ter se spustili v diskurz, ki ga Alja daje v premislek, o sintagmi „mlade kritičarke“.

Predavanje in razprava omogočata izražanje lastnih misli, vprašanj in tudi mnenj.

Vabljeni na druženje z Aljo Lobnik in ekipo Zavoda MARS Maribor.

Alja Lobnik je doktorska študentka na programu Humanistika in družboslovje Univerze v Ljubljani ter samozaposlena v kulturi. Je nekdanja sodelavka redakcije za kulturo na Televiziji Slovenija in nekdanja urednica rubrike Plusminus na Studio City. Kot kritičarka je delovala na Radiu Študent, bila je redaktorica oddaje Teritorij teatra in avtorica mnogih oddaj na temo performativnih umetnosti. S Pio Brezavšček je sourednica novoustanovljene spletne platforme za refleksijo sodobne uprizoritvene umetnosti Neodvisni in časopisa za scenske umetnosti Maska. Je predsednica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije in članica odbora Mesta žensk.

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

19 − sixteen =