Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

(Fl)etno: Gregorjevo

Date

13 Mar 2021

Time

10:00 - 21:00

značke

Fletno

(Fl)etno: Gregorjevo

Gregorjevo in »ptiči ohcet«, družinsko spoznavanje slovenskih ljudskih običajev

Gregorjevo, praznik luči in plodnosti, dan, ko se ptički ženijo, so ljudske šege in navade, ki so jih naši predniki slavili v mesecu marcu. »Ljudje so marsikje na Slovenskem govorili, da se ptiči ženijo na gregorjevo. Starejši so otrokom govorili, da imajo ohcet in da je ostanke ohcetnih dobrot mogoče najti v grmovjih in na drugih mestih, kjer so imeli ohcet. /…/ Našli so jih, seveda, in v otroški naivnosti in neizkušenosti verjeli, da gre za sladkorčke, pecivo in druge dobrote, ki so jih ptice po bogati ohceti pustile prav za njih.«

Gregorjevo je julijanski koledar obeleževal na prvi pomladni dan 21. marca, danes, po gregorijanskem koledarju, pa ga slavimo 12. marca. Spuščanje luči po vodi je znano marsikje po svetu, pri nas pa ga najbolje poznajo v Tržiču, Kropi, Kamni Gorici in Železnikih.

Šega gregorjevo je močno povezana s svetlobo in lučjo, saj oznanja pomlad in daljše dneve, ter s starimi rokodelskimi običaji, ki so v tem času lahko potekali ob naravni svetlobi in ne več ob svečah ali drugih virih umetne svetlobe.

Bojan Knific je zapisal, »/…/ slovenski pregovor ne pravi zastonj: »Če zapustiš praznike, zapustijo prazniki tebe.« Pomembni niso le v duhu odmora od dela, pomembni so, ker s ponavljanjem praks vzpostavljamo red na svetu in v družbi.«

Iz knjige Gregorjevo: ko gre luč v vodo in se prične pomlad, Tržič: Tržiški muzej, 2017

 

Spletne aktivnosti

GREGORČKI, ustvarjalni izziv

GREGORJEVO IN POMLAD, Marsov družinski kviz

STARE LJUDSKE IGRE POMLADI, igraraje, obujanje pozabljenih družabnih iger

 

Katere igre pa so se pa igrali vaši starši in stari starši? Delite z nami tudi vaše, da jih bomo skupaj ohranili za prihodnje generacije.

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

three × one =