Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

(Fl)etno ličkanje

Date

26 Sep 2020
Expired!

Time

10:00 - 13:00

značke

Fletno

(Fl)etno ličkanje

(FL)ETNO: LIČKANJE

Sobota, 26. 9. 2020, 10.00–13.00

Dvorišče Vetrinjskega dvora, Marsova izba

Ličkanje, kožuhanje, beljenje, lupanje koruze je bilo nekdaj in je ponekod še danes eno najbolj zabavnih skupnih vaških opravil.

V Vetrinjskem dvoru že peto leto zapored tradicionalno obeležujemo in spoznavamo kmečko opravilo, ki je starejšim morda nostalgičen spomin, vsem, ki se prvič srečujemo z njim, pa izkušnja, kako je treba koruzni storž pravilno oličkati in nato zvezati v par, kako luščiti koruzo. Pogovarjamo se o starih navadah pri opravilu, kako je bilo nekoč in kako je sedaj. Na ogled in v preizkus pa tudi star luščilnik koruze iz leta 1890.

Prisluhnimo članicam vokalne skupine KUD CODA in pevkam ljudskih pesmi Marice iz Društva Upokojencev Maribor Center. Harmonike meh in igranje starih viž spoznavajmo z Vojkom Selinškom ter njegovimi učenci iz Svetovnega združenja ljubiteljev harmonike. V igranju se lahko poizkusimo tudi sami.

Ker je za veselje potrebno tudi kaj pojesti, je gospodinja ponavadi prinesla dobrote, malico ali likof. Na kulinarični delavnici pripravljamo jedi iz koruze, koruzne prge, in pijemo čaj iz koruznih laskov, ki je dober za ledvice.

Za bolj spretne na voljo tudi rokodelske delavnice mojstrov rokodelske obrti, ki nam prikažejo tradicionalne postopke obdelovanja in pletenja iz ličja in iz koruznih listov.

Prispevek za dogodek je 1 žetonček (2 EUR) na osebo.

REDOSLED DOPOLDNEVA

10.00–13.00

– LIČKANJE KORUZE, prikazi ročnega ličkanja ob kupu koruze

– LUŠČENJE KORUZE, ročno luščenje koruze in luščenje koruze s pomočjo starega luščilnika iz leta okrog 1980

– OKRASI IZ LIČJA,  rokodelska delavnica, Marina Pagon

– KORUZNE PRGE IN ČAJ IZ KORUZNIH LASKOV,  kulinarična doživetja, Natalija Zabav

– LIČKANJE NEKOČ in DANES,  VIDEO PRIPOVEDOVANJA, ogled etnografskih dokumentarnih filmov

10.00–12.00, NA HARMONIKI, igranje starih viž na harmoniko in poizkus igranja na harmoniko za najmlajše, Vojko Selinšek, Svetovno združenje ljubiteljev harmonike

10.00–12.00, LJUDSKO PETJE s članicami vokalne skupine KUD CODA in s pevkami ljudskih pesmi Marice iz Društva Upokojencev Maribor Center

 

O OBIČAJU OZIROMA OPRAVILU LIČKANJA

Jeseni so kmetje koruzo na njivah najprej ročno “pokrhali”, jo pripeljali na domače dvorišče, spravili v skedenj in ob večerih skupaj ličkali.

Ob kupu koruze je bilo zbranih več ljudi, ki so si med seboj pripovedovali zgodbice, se šalili, peli in se pogovarjali. Pri tem ni manjkal niti godec. Kdor je našel več rdečih koruz, je bil dela oproščen in kdor je v kupu najdel babo, je tega bi res vesel.

Dandanes pa je zaradi uporabe različnih strojev izginila potreba po skupinskih opravilih. Izginila je tudi potreba po medsebojni pomoči. Istočasno so izginile tudi različne oblike druženja in zabave, s katerimi so si po navadi popestrili delo in njegov zaključek.

 

UKREPI

Ker se po deželi potika virus, lepo prosimo, da se dogodka udeležimo le zdravi, brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal, in raje ostanemo doma, če smo bili v zadnjih 14 dneh v kontaktu z osebo z znaki COVID-19.

Dosledno bomo upoštevali navodila NIJZ, medosebno razdaljo ter umivanje in razkuževanje rok.

 

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

 

Organizira Zavod MARS Maribor. Dogodek je podprt s strani Mestne občine Maribor. Sofinanciran je tudi s strani Ministrstva za javno upravo in EU – Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

0 komentarjev