Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Gregorjevo: (fl)etno družinsko gregorjevanje

Date

11 Mar 2017
Expired!

Gregorjevo: (fl)etno družinsko gregorjevanje

»Na gregórjevo se ptički ženijo!« V deželo prihaja pomlad in mi obujamo stare ljudske običaje. Na ta dan so se dekleta nekoč ozirala v nebo in prva ptica, ki so jo uzrle, je naznanila, kakšen bo njih mož, je praznik tistih, ki se ljubijo.
Ko je še veljal stari julijanski koledar, je Gregor, znan kot prinašalec luči, godoval na prvi pomladni dan, z novim, gregorijanskim pa se je gregorjevo premaknilo na 12. marec, je tudi poslavljanje od zime in luči, pozdravljanje sonca in daljših dni.

(Fl)etno družinsko gregorjevanje je druženje ob starih ljudskih šegah, na katerega vas v Vetrinjski dvor vabi Zavod MARS Maribor, ki za vas pripravlja izdelovanje gregorčkov, preprostih plovilc iz naravnih materialov z lučicami, ptičjih gnezdilnic, kulinarični delavnici dobrot po tradicionalnih slovenskih receptih, iskanje berličkov oz. povitic, pogačic, ki so po izročilu visele po bližnjih drevesih in grmovjih in spust gregorčkov po Dravi s kratkim glasbenim pozdravom pomladi nežnega dela skupine Samson. Ako nam bo, bomo ob druženju kako ljudsko zapeli in se predvsem fletno imeli!

10.00–13.00
GREGORČKI, delavnica izdelovanja preprostih plovil iz naravnih materialov
GNEZDECA, izdelovanje ptičjih gnezdilnic
TESTENI PTIČKI, kulinarična delavnica
12.00
BERLIČKI, POVITICE, iskanje pogačic na dvorišču Vetrinjskega dvora
12.30
BAJKA O SVETLOBI, branje pravljice
15.00–18.00
GREGORČKI, delavnica izdelovanja preprostih plovil iz naravnih materialov
GNEZDECA, izdelovanje ptičjih gnezdilnic
KRUMPANTOČ, kulinarična delavnica
18.30
OB DRAVI, spust gregorčkov po Dravi (pod kopališčem Pristan) s kratkim glasbenim pozdravom pomladi z nežnim delom skupine Samson

Ob Dravo na spust povabljeni tudi tisi, ki ste gregorčke izdelali doma. Bodite le toliko razumni, da jih ne izdelujete iz umetnih materialov, ki onesnažujejo okolje in bi bili taki neprimerni za spust po vodi. Drava in Narava bosta hvaležni.

Več kot nas je, bolj fletno se imamo!
Dogodek je brezplačen.

Zavod MARS Maribor

0 Comments