Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Kožuhanje: (fl)etno družinsko ličkanje koruze

Date

08 Okt 2016
Expired!

Kožuhanje: (fl)etno družinsko ličkanje koruze

Zagotovo se nekateri še spomnite kožuhanja ali ličkanja koruze, praznika pospravljanja poljskih pridelkov, ob katerem se je zbrala vsa družina, sosedje, ponekod cela vas.

(FL)ETNO je projekt Zavoda MARS Maribor, ki obeležuje različne ljudske praznike in navade ter tako krepi zavedanje o preteklosti, o kulturi, ki jo je nek narod gradil in ta isti narod določa. »Dediščina je vse tisto bogastvo, mimo katerega hodijo mnogi z zaprtimi očmi in ga ne vidijo.« (prof. dr. Janez Bogataj)

Ličkanje koruze je bilo skupinsko delo in priložnost za zabavo in druženje. Jeseni so domači koruzo najprej pobrali, nato pa so povabili sosede, da so jim pomagali pri ličkanju. Vedno je bilo ob kupu koruze zbranih več ljudi, ki so si med seboj pripovedovali zgodbice, se šalili, peli in se pogovarjali.

V Vetrinjski dvor vas vabimo na KOŽUHANJE, (fl)etno družinsko ličkanje koruze, k druženju ob ličkanju in izdelovanju izdelkov iz ličkanja, pa petju ljudskih pesmi, pripovedovanju zgodb … Več kot nas je, bolj fletno se imamo!

Povabljeni zato vsi, stari in mladi, na obujanje običaja pospravljanja poljskih pridelkov. Skupnost, pesem, zavedanje dediščine, ker so važne korenine!

Dobimo se na dvorišču Vetrinjskega dvora, v primeru dežja pa se bomo greli v Marsovi izbi.

Projekt delno financira Mestna občina Maribor.

Zavod MARS Maribor

0 Comments