Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Ličkanje, kožuhanje

Date

28 Sep 2019
Expired!

Time

10:00 - 13:00

Cena

Brezplačno

značke

Fletno

Ličkanje, kožuhanje

(Fl)etno družinsko spoznavanje običaja

Sobota, 10.00–13.00, 28. 9. 2019

Marsova izba in dvorišče Vetrinjskega dvora

 

Jesen je letni čas, ki postreže z obiljem vsega. Čas, ki ga kmet pričakuje vse leto. Je pa z njim povezano tudi delo, največkrat spravilo. Da ni bilo pretežko, si ga je olajšal tako, da je povabil k opravilu celo vas, pa so se ob tem skupaj poveselili.

Ličkanje, kožuhanje, beljenje ali lupanje koruze, izrazi se od vasi do vasi razlikujejo, je bilo nekdaj eno najbolj zabavnih skupnih vaških del. Koruzo so najprej pobrali, ob ličkanju pa so si vaščani in vaščanke med seboj pripovedovali zgodbice, se šalili, peli in se pogovarjali. Pri tem ni manjkal niti godec, tudi pilo in jedlo se je.

Tega veselja ob spravilu koruze danes skoraj ni več, saj delo opravijo sodobni stroji. Ostal je le lep spomin, ki ga na Marsu vsako leto na novo obujamo.

Na dogodku bomo predstavili del običaja, ličkanje in luščenje, se naučili tehnik vezanja, poučili se bomo tudi o pobiranju in trganju koruze. Zapeli bomo z ljudskimi pevkami, zaplesali ples, skupaj pripravili koruzne žganke s kravjim mlekom ter pekli kostanje v pozdrav botri jeseni. V kup koruze bomo skrili »babo«, šnops v snopu slame ter presenečenje za najmlajše. Iskali bomo tudi rdečo koruzo in se igrali stare ljudske igre, ki so se razvile ob delu na poljih.

Ni pa uporabno samo koruzno zrnje, temveč vsi njeni deli. Ličje za predpražnike, ovoj steklenice, obuvala in okras ter koruzni laski za zdravilni čaj. Za bolj spretne bodo na voljo rokodelske delavnice mojstric, ki nam bosta prikazali tradicionalne postopke obdelovanja in pletenja iz ličja in iz koruznih listov.

 

Običaj bomo obujali s članicami KUD CODA in pevkami ljudskih pesmi Marice iz Društva upokojencev Maribor Center, obujanju nostalgičnih zgodb se bodo pridružile uporabnice Društva TOTI DCA Maribor, meh harmonike bo raztezal Vojko Selinšek ter njegovi učenci iz Svetovnega združenja ljubiteljev harmonike, plesali bodo učenci folklornih skupin iz mariborskih osnovnih šol, rokodelske delavnice pa bodo potekale v izvedbi Nives Brezovnik in Vide Antolinc iz Muzeja na prostem Rogatec.

Vabljeni na ličkanje – več kot nas je, bolj fletno se mamo!

 

Dogodek je brezplačen in nadvse privlačen.

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

1 × 4 =