Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Morana

Date

28 Okt 2017
Expired!

Time

15:00 - 19:00

značke

Fletno

Morana

(fl)etno družinsko praznovanje noči čarovnic

Marsova izba in dvorišče Vetrinjskega dvora, 15.00–19.00

za vse generacije

(FL)ETNO je projekt Zavoda MARS Maribor, ki spodbuja spoznavanje, ohranjanje in zavedanje naravne in kulturne dediščine Slovenije in njenih korenin. S tem razvijamo spoštovanje in zavedanje o pomembnosti le-teh.

»Dediščina je vse tisto bogastvo, mimo katerega hodijo mnogi z zaprtimi očmi in ga ne vidijo.« (prof. dr. Janez Bogataj)

Čeprav velja prepričanje, da je noč čarovnic predvsem ameriški praznik, ga vsako leto praznuje vse več ljudi v različnih državah, vendar se mnogi ne zavedajo, da so simboli, okraski in običaji, ki so značilni za ta praznik in so večinoma povezani z nadnaravnimi bitji in okultnimi silami, pravzaprav poganskega izvora. Samhain je tudi slovenski oz. slovanski staroverski praznik, le da smo mu rekli Morana in je bil eden izmed najpomembnejših prelomnic v letu. Morana je pogansko novo leto. To je bil čas zadnje, tretje žetve, le da se tokrat ni želo žito, ampak življenje.

Ob prazniku Morane nas obiskujejo duše prednikov. Spominjamo se jih in jih počastimo s prižiganjem ognja, sveč, njim v čast okrasimo oltarje z odpadlim listjem, žitom, oreščki, bučami, ter jih poklonimo materi naravi. Prižiganje ognja in sveč je predvsem kasnejša, keltska navada in izvira iz praznika Samhain. S prižiganjem ognja in pojedinami so se poklonili in zahvalili Boginji za vse darove, ki jim jih je namenila. Na pojedino so bile povabljene tudi duše prednikov. Ljudje so si nadeli strah zbujajoče maske, zato da bi jih hudobni duhovi imeli za duhove in bi jih pustili pri miru. Izdolbene buče, v katerih je gorela sveča, so razpostavili zato, da bi odgnali hudobne duhove.

V Vetrinjskem dvoru Morano počastimo z obujanjem starih običajev, v kulinaričnih delavnicah pripravljamo in okušamo jedi iz buč, izdelane po slovenskih tradicionalnih receptih, in odganjamo duhove s plesom v maskah ob glasbi strašnih in strastnih Samsonov.

Več kot nas je, bolj fletno se imamo!

Projekt delno financira MOM.

0 Comments