Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Noč čarovnic

Date

26 Okt 2019
Expired!

Time

10:00 - 20:00

značke

Fletno

Noč čarovnic

(fl)etno družinsko raziskovanje običajev in mitov

26. oktober 2019

10.00–13.00 in 16.00–20.00

Dvorišče Vetrinjskega dvora in Marsova izba

 

Je Noč čarovnic ali Halloween res le še eden izmed praznih potrošniških praznikov, ki z našo kulturo, tradicijo in običaji nima ničesar skupnega? Raziskujmo!

(Fl)etno spodbuja spoznavanje, ohranjanje in zavedanje naravne in kulturne dediščine naše domovine, pa se ob 31. oktobru, ko se v zadnjih desetletjih z Zahoda tudi k nam seli praznovanje imenovano Halloween, sprašujemo o njegovem izvoru in s čim vse je povezan.

Različni zgodovinski viri navajajo, da Noč čarovnic izvira iz keltskega praznika Samhain. V noči z 31. oktobra na 1. november so se keltska plemena poslavljala od poletja in pripravljala na začetek dolge, hladne in temne zime. Verjetno so prav zaradi temačnosti, mrkosti in neprijaznosti zimskega časa tega povezovali s smrtjo in z nadnaravnimi močmi. Začetek lahko iščemo tudi v krščanskem izročilu praznika vseh svetih, ki ga praznujemo 1. novembra. Ljudstva in religije so si različni, a imajo podobne običaje, zato moramo biti pri iskanju izvora praznikov pazljivi.

Da Noč čarovnic ne bo le brezsmiselno šemljenje, čarovniški ples in sladkanje s strašljivimi prigrizki, Zavod MARS Maribor pripravlja dan raziskovanj različnih običajev, mitov in znanj za vse in vsakršne družine.

Spoznavanje Morane, slovanske boginje smrti, z izdelovanjem velike lutke, dolbenje buč in pomen njihovega razpostavljanja, peka kostanjev in okusi jeseni, spoznavanje običajev ob peki vahtičev in ogledu razstave, srečanje s samim seboj v dvorani krikov in sprostitev ob učenju kaligrafije, pa zelišča, zeliščarstvo in s tem povezano čarovništvo, spoznavanje tarota ter vodeni ples teme in svetlobe ob ognju. Skupaj raziskujemo v skupnosti za skupnost.

Radovednost in vedoželjnost nas peljeta k znanju, ki nas bogati. In raziskovati v družbi je bolje kot sam. Družbeno odgovorno osveščamo in vabimo na (fl)etno dogodivščino!

 

REDOSLED DNEVA

10.00–13.00

Dvorišče Vetrinjskega dvora in Marsova izba

Peka kostanjev – vabljeni k ognjišču, kostanj v škrniclu mrzle ročice ogreje (2 žetončka)

Peka obrednih kruhkov, vahtičev – oblikujmo vahtič in v peč z njim (brezplačno)

Morana, slovanska boginja zime, teme in smrti – postavljamo veliko instalacijo lutke Morane iz naravnih plodov (brezplačno)

 

Preddvorana, dvorana Vetrinjskega dvora

S kaligrafijo do sebe – s pomočjo spoznavanja starih pisav do notranjega miru, Maja Lešnik, Čarobna Kaligrafija (1 žetonček)

Dvorana krikov – spustimo zavore, pozabimo strahove in na ves glas svobodno, zakričimooo, prosto kričanje v dvorani za vse obiskovalce (brezplačno)

Mali sejem čudežnih moči – zeliščni izdelki, Herbessa, Manja Weingerl, orgoniti, vir energije, Rokodelski studio, Mojca Derganc s.p.

 

11.00

Preddvorana Vetrinjskega dvora

Povabilo k razstavi – o nastanku dela, raziskovanju ljudskega izročila, običajev ter prikaz vedeževanja iz lintvarnega očesa, simbola, ki so ga uporabljale ženske staroverke nekoč v Posočju (brezplačno)

Kar hudič ne zmore, baba zmore – v sliki in besedi upodobljena čarna početja naših prednic, naših pra pra babic, Zarja Menart, Sonca Menart (brezplačno)

 

16.00–20.00

Dvorišče Vetrinjskega dvora

Podobe v bučah – veliko izrezovanje in dolbenje buč (male buče 2 žetončka, velike buče 3 žetončke)

 

Preddvorana, dvorana Vetrinjskega dvora

Kar hudič ne more, baba zmore – v sliki in besedi upodobljena čarna početja naših prednic, naših pra pra babic, Zarja Menart in Sonca Menart (brezplačno)

Oltarčki hvaležnosti – ustvarjanje, sestavljanje aranžmajev, okrasov iz darov narave za prednike, Društvo prijateljev Botaničnega vrta Univerze v Mariboru (brezplačno)

Simbolne poslikave – poslikave obraza, Neva Vrba (1 žetonček)

Dvorana krikov – spustimo zavore, pozabimo strahove in na ves glas svobodno, zakričimooo, prosto kričanje v dvorani za vse obiskovalce (brezplačno)

Iz drugih svetov – prerokovanja s tarot kartami, Petra Božič Blagajac

Mali sejem čudežnih moči – izdelki iz zelišč, Herbessa, Manja Weingerl, zdravje iz narave, Moj cvet, Marjetka Cesar, orgoniti, vir energije Rokodelski studio, Mojca Derganc s.p.

 

18.00

Dvorišče Vetrinjskega dvora

Ples teme in svetlobe – plesno rajanje za starše in otroke, Mojka in Amai (brezplačno)

Kako pregnati zle duhove? Nas je strah senc? Nee, nikakor ne. Sveče gorijo, buče govorijo. Lahko smo teminci ali svetlinci, lahko lebdimo in se veselimo.

Skozi voden ples za otroke in starše, se bomo igrali s svetlobo in temo, se razgibali in povezali s seboj, spremljali nas bodo glasba in zvoki šamanskega bobna.

Plesno rajanje vodita plesna koreografinja in pedagoginja Mojca Kasjak, Zavod MOJA KREACIJA Maribor ter učenka Gong mojstra Dona Conreauxa iz ZDA, plesna pedagoginja, pesnica, ljubiteljica narave in Življenja samega, Vesna Kukić.

 

 

KULTURNI ŽETONČEK

MARS je skupina predanih pedagogov, mentorjev in ustvarjalcev v kulturi, ki z veseljem ustvarja kvalitetne in zabavne kulturne dogodke ter izobraževalne vsebine za otroke in družine, mlade in odrasle.

Da bomo lahko še naprej pripravljali programe, jih širili, poglabljali in izboljševali, za nekatere vsebine uvajamo simbolično plačilo – Kulturni žetonček. Za predstavo bo tako potrebno odšteti 2, za ples, film in nekatere delavnice 1 žetonček, določene vsebine pa ostajajo brezplačne.

Cena 1 žetončka je 2 EUR. Ob nakupu 5 žetončkov prejmete darilo (mošnjiček!), ob nakupu 10-ih pa vam poleg mošnjička podarimo še dodaten žetonček.

NOVOST v ponudbi je DRUŽINSKA VSTOPNICA, ki vsem družinskim članom omogoča udejstvovanje na vseh Sobotah za družbo, teh je kar 30, neomejeno ustvarjanje in izobraževanje skozi vse leto.

Cena družinskega paketa za vse družinske člane je 149 EUR, v posebni ponudbi, ki traja od 21. 9. do 21. 10. 2019 pa lahko izkoristite popust v vrednosti 30 EUR in kupite družinski paket že za 119 EUR.

Žetončke in paket je mogoče kupiti ob vsakem dogodku in v rednem odpiralnem času Zavoda MARS Maribor v Vetrinjskem dvoru.

 

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa!

 

Organizira Zavod MARS Maribor. Sofinanciran je s strani Mestne občine Maribor, Ministrstva za javno upravo, Centra za kreativnost in EU – Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

11 + 12 =