Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Od zrna do kruha

Date

14 Okt 2017
Expired!

Time

10:00 - 19:00

značke

Fletno

Od zrna do kruha

(fl)etno družinsko praznovanje dneva hrane

Marsova izba in dvorišče Vetrinjskega dvora, 10.00–13.00 in 15.00–19.00

za vse generacije

 

(FL)ETNO je projekt Zavoda MARS Maribor, ki spodbuja spoznavanje, ohranjanje in zavedanje naravne in kulturne dediščine Slovenije in njenih korenin. S tem razvijamo spoštovanje in zavedanje o pomembnosti le-teh.

»Dediščina je vse tisto bogastvo, mimo katerega hodijo mnogi z zaprtimi očmi in ga ne vidijo.« (prof. dr. Janez Bogataj)

Z dogodkom obeležujemo mednarodni dan kmečkih žena, 15. 10., ter svetovni dan hrane, 16. 10. Dolgo zgodovino našega ljudstva bi lahko strnili v eno samo prošnjo, da bi rodilo žitno polje. Pletenka kruha nam ne pomeni več praznika. Današnji čas ne čaka gospodinje, ki se je nekoč pražnje oblekla, da je oznanila družini, da bo pekla kruh. Po drugi svetovni vojni sta predelava žita in peka kruha iztirila iz stoletja starih tirnic. Danes polja obdelujejo stroji, peko kruha pa vodijo računalniki. Ob vsem se je spremenila tudi misel na kruh.

Namen dogodka je približati razliko obdelovanja njiv, pospravljanja pridelkov kot so to počeli nekoč, z rokami in le z  določenimi orodji, in današnjega, strojnega obdelovanja. Želimo opomniti na pomen prvega in motivirati k pridelovanju hrane doma, na vrtu ali nabave zdrave hrane s slovenskih kmetij.

Seznanimo se z različnimi vrstami žit, posadimo zdrava klena semena na način, kot so to počeli davno pred nami. Lotimo se mletja zrn, pridobivanja moke s starim mlinčkom, zamesimo testo in specimo svoj kruh.

 

Več kot nas je, bolj fletno se imamo!

 

Projekt delno financira MOM.

0 Comments