Pokličite nas na 041 556 332 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Pomlad in enakonočje

Date

20 Mar 2021
Expired!

Time

10:00 - 20:00

značke

Fletno

Pomlad in enakonočje

Fletno: Pomlad in pomladno enakonočje, družinsko spoznavanje ljudskih običajev

20. marca praznujemo prihod pomladi, poganjajo prvi zvončki, narava se prebuja, narašča svetloba toplota, energija. Ko sta dan in noč enako dolga, nas to spomni na temo in svetlobo v naših življenjih, življenje in smrt, na dualnost, na jing in jang, na cikle življenja – na vse naše vzpone in padce, na bolečino, ki nam je pomagala, da smo zrastli v svetlobo. To je čas, ko proslavimo svojo popotovanje. Izrazimo hvaležnost za vse, kar imamo in odpremo vrata novemu. 

 
Popotna bukva za spomladanske sprehode /// pomladni šopek

Povabilo na družinski sprehod v naravo in raziskovanje, kaj vse že cveti ali brsti, portretiranje spomladanskih cvetlic, telovadba v naravi, ustvarjanje z naravo, …

Pomlad nam ponuja čudovito prebujanje narave in nas pomladi, če se ji le prepustimo. Za družinski izlet si izberite lep sončen dan, po možnosti prost vseh drugih obveznosti. Mobilne telefone izklopimo, uporabimo jih le za fotografiranje trenutkov. Pred izletom si skupaj pripravite malico, pijačo in najljubše dobrote. Na sprehodu je pomembno, da smo prisotni, tukaj in zdaj. Naravo doživljamo z vsemi čutili, poslušamo zvoke, samozavestno stopamo po gozdnih tleh, se dotaknemo dreves, vejic, listkov, pobožamo rožo. Otroke spodbujamo, da prisluhnejo ptičjemu petju, pogledajo v krošnje, v svetle in temne kotičke podrasti, lahko poskusimo mlade listke bukev, vršičke smrek, grenčico regratovih listov. Raziskujte, igrajte se, prebudite otroka v sebi, prepustite se lepoti narave in igrivi naravi vaših otrok.

Tukaj je popotna bukva z nekaj namigi in aktivnosti, ki jih lahko preizkusite na spomladanskem izletu.

Klik na bukvo in hop na sprehod!

 

 
ZELIŠČNI NAMAZ (čemaž, kopriva, regrat), kulinarični izziv

Travniki zelenijo, sivino preteklih mesecev mehčajo vijolice, trobentice in druge spomladanske rastline. Pomladno utrujenost preženemo s sprehodi v naravo in nabiranjem ter uživanjem užitnih divjih rastlin oziroma divje hrane.

 

ALI STE VEDELI

Praznovanje pomladi po svetu. Običaji, šege in navade.

 

Anglija

Druidi, Pogani in Wiccani (čarovniki/ce), ki črpajo prepričanja iz številnih starodavnih religij, ki častijo naravo, se bodo zbrali ob zori v Stonehengeu na zahodu Anglije. Opazovali bodo kako sonce vzide nad starodavnimi kamni, za katere se domneva, da so jih tam postavili pred 5.000 leti. Ta pomladni festival enakonočja imenujejo Ostara in ga praznujejo s pitjem zeliščnih zvarkov, za katere verjamejo, da čistijo kri, ter z igranjem glasbil.

 

Poljska

Na Poljskem so zime še posebej ostre, zato je pomlad dobrodošla. Poljaki to storijo tako, da simbolično pokopljejo zimo. Otroci izdelujejo slamnate podobe Marzanne, ledene deklice. Oblečejo jo v poročno obleko in ji postavijo venec na glavo, nato pa jo vržejo v reko ali jezero ali jo prižgejo. Ko je ni več, zbirajo rože in veje ter jih okrasijo s trakovi in ​​kroglicami, da bi jih pozdravili v novi sezoni.

 

Turčija

Kurdi praznujejo novo leto ob spomladanskem enakonočju. Na predvečer enakonočja Kurdi v Turčiji prižgejo kres, da bi simbolizirali prehod temne zimske sezone in prihod svetle pomladne sezone. Na sam dan nosijo nova oblačila, nabirajo spomladansko cvetje in pojejo, plešejo, recitirajo poezijo in razbijajo keramične lončke za srečo. Številne družine iz mesta potujejo na podeželje, da bi bile eno z naravo in videli prve poganjke pomladi.

 

Afganistan

Zaratustrin festival Nowruz (kurdsko novo leto) praznujejo v Afganistanu ob spomladanskem enakonočju. Na ta dan se tradicionalno pije pijača, narejena iz sedmih sadežev in oreščkov, pečejo se ogromne količine piškotkov. Te pogosto vzamejo seboj na piknik na podeželje, kjer spuščajo zmaje – njihov najljubši hobi.

 

Sicilija

Stara italijanska legenda pravi, da so se ženske na dan spomladanskega enakonočja odpravile na vrtove Adonis in posadile semena, da bi simbolizirale novo rast in ponovno rojstvo. Ta običaj je še vedno živ na Siciliji. Ženske še vedno sadijo semena pšenic, zelenjave in cvetov v lončke in košare. Ko začnejo rasti na stebla privežejo rdeče trakove in ​​jih na veliki petek položijo na grobove, da bi pokazali, da bo življenje vedno zmagalo nad smrtjo.

 

Belorusija

V Belorusiji spomladansko enakonočje pomeni vrnitev ptic v domovino. Za dobrodošlico okrasijo drevesa s trakovi in papirnatimi pticami. Pečejo tudi kruh v obliki ptic, ki ga/jih nato odnesejo ven, da jih vržejo v zrak.

 

Indija

Indijski festival Holi zaznamuje prihod pomladi in se praznuje zelo blizu spomladanskega enakonočja. Najbolj priljubljen praznik indijcev, je praznik barv, praznovanje plodnosti in ljubezni. Prav tako je običaj kurjenje lesa in potičk iz gnoja, ki simbolizirajo zmago dobrega nad zlim.

 

Kitajska

Na dan spomladanskega enakonočja ljudje po vsej Kitajski igrajo igro, kjer postavljajo jajca. Komur uspe, da jajce obstoji pokonci, pravijo, da si je prinesel srečo. Ta igra naj bi se v času spomladanskega enakonočja igrala na Kitajskem že 4000 let. Otroci jajca, s katerimi se bo igralo, tudi okrasijo.

 

Vir

0 Comments