Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Povem ti ljudsko pesem

Date

17 Apr 2021

Time

10:00 - 18:00

značke

Čitalnica

Povem ti ljudsko pesem

Čitalnica na spletišču: Povem ti ljudsko pesem

Čitalnica na dvorišču se še vedno mudi na spletu, tokrat vam predstavljamo ljudsko pesem.

Ljudska pesem je tista, katere avtor ali avtorica nista (več) znana. Sega v najstarejše čase, ko ljudje še niso poznali pisave in tiska, a so nadarjeni posamezniki že ustvarjali dela v verzih in prozi. Zaradi priljubljenosti med ljudstvom so se predvsem s petjem ohranjala in razmnožila. Prehajala so iz roda v rod, iz kraja v kraj. Pri tem so se jezikovno in vsebinsko spreminjala, zato je nemogoče reči, katero je originalno, izvorno.

V preteklosti so ljudske pesmi prepevali pri skupnem delu ob zimskih večerih, ko so predli, trli lan, ličkali koruzo, zvečer na vasi, ob raznih prilikah in praznovanjih. V novem načinu življenja so se ljudske pesmi začele pozabljati in gubiti. Samo stari ljudje so jih še poznali in z njimi so se izgubile, če jih ni rešil za poznejše rodove kak zapisovalec, zapisovalka.

Nekaj jih zagotovo poznate tudi vi. Prisluhnite recitaciji in petju ljudskih pesmi, ki smo jih za dušo in nove rodove ohranili na Marsu. Ob tem po receptu ustvarite še lectova srca, za igro pa izdelajte starodobno igračo, konja na palici. Iha, »Moj očka ima konjička dva«!

Spletne aktivnosti

LJUBAVNE IN DRUGE LJUDSKE, branje in petje ljudskih pesmi

LECTOVO SRCE, ustvarjalni izziv, etnološka in kulinarična delavnica

KONJ NA PAL’CI, igraraje, izdelava starodobne igrače

 


 

Naslovnica dogodka je iz knjige Pesmi za otroke, ilustriral Štefan Planinc. [izbral in uredil Janko Glazer]. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1963.

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

Organizira Zavod MARS Maribor. Dogodek je del kulturnega projekta Čitalnica na dvorišču  in je podprt s strani Mestne občine Maribor. Sofinanciran je tudi s strani Ministrstva za javno upravo in EU – Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

five × five =