Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Pozdravljena, Vesna!: (fl)etno družinsko praznovanje pomladi

Date

25 Mar 2017
Expired!

Pozdravljena, Vesna!: (fl)etno družinsko praznovanje pomladi

Na dvorišče Vetrinjskega dvora in v Marsovo izbo vas povabimo na slavljenje Vesne, na praznovanje Pomladi, ki ju bomo počastili z obujanjem starih običajev. Ker pa prvemu spomladanskemu dnevu, letos 20. marcu, sledi dan vode, 22. marca, bomo z razstavo Igrišča čarobne reke Drave, ki jo je pripravilo društvo Zelena steza, izpostavili reko Dravo kot igrišče naravnega otroštva. Voda je od nekdaj privlačila otroke in jih vabila k igri. Predstavili bomo njene skrite kotičke ter namige, kaj vse lahko počnemo na njenih bregovih. Opominjamo tudi kako je potrebno skrbeti za njo ter prebivalce v in ob njej.

Z izdelovanjem velike starodobne lutke boginje Vesne, s pletenjem venčkov, s sejanjem in z zasajanjem rastlin, ki bodo ozelenila dvorišče, z branjem ljudskih povesti o zeliščih in njih čudodelnih močeh, s kulinarično delavnico, ki jo bomo posvetili zeliščem in cvetju v kulinariki, pripravili bomo okusno solato iz ajde, regrata in trobentic, z malo glasbeno delavnico in druženjem pozdravimo Vesno in v pomlad prelestno!

Vesna je slovanska boginja pomladi. Bila je vzor v vsakem pogledu. Slovani so želeli, da so njihove hčerke vesele, lepe, čiste in dišeče kot ona. Kot navaja Kuret so njeno lutko fantje oblačili v oblačilo iz trave, vejic s popki, s cvetjem in listjem. Nosili so jo skozi naselja. Okusno in lepo oblečena boginja Vesna je širila okoli sebe opojne vonjave in s tem očarala Slovanke, ki so iskale in našle način, da so pričele dišaviti sebe in svoja oblačila. Poleg zanosne lepote naj bi Slovani Vesni pripisovali gospodarjenje nad sončno toploto, brez katere ne bi bilo obnavljanja narave v zeleno in cvetoče, niti ne bi bilo klitja in rasti, načeto zdravje, ureja pa tudi skladnost med srcem in razumom. S tem je ljudi naredila dobre in blage in zaradi tega ljudje med seboj negujejo spoštovanje in slogo. Vesna je ljudem prinašala srečo in ljubezen. Simboli boginje Vesne so lutke, venci, jajca in zvonovi, njeni ptici sta lastovka in štorklja. Od rastlin naj bi jo simbolizirali breza, vrba, vijolica, oljka in cvet breskve.

10.00–13.00
VESNA, delavnica izdelovanja velike starodobne lutke boginje Vesne
SADIMO, zasajanje rastlin v lončke
AJDOVA SOLATA Z REGRATOM IN TROBENTICAMI, kulinarična delavnica
12.30
PREČUDNE ZELI, branje ljudskih povesti o zeliščih
15.00–19.00
VESNA, delavnica izdelovanja velike starodobne lutke boginje Vesne
VSI SO VENCI VEJLI, SAMO MOJ ZELENI, pletenje venčkov iz rastlin
AJDOVA SOLATA Z REGRATOM IN TROBENTICAMI, kulinarična delavnica
17.00–19.00
FLETNO S SAMSONI, mala glasbena delavnica
ves čas
IGRIŠČA ČAROBNE REKE DRAVE, razstava društva Zelena steza

Zavod MARS Maribor

0 Comments