Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Predavanje in razprava

Date

24 Okt 2019
Expired!

Time

17:55 - 19:00

značke

Vi_Lab

Predavanje in razprava

MARSOV VIZUALNI LABORATORIJ (VI_Lab)

PREDAVANJE IN RAZPRAVA 2#

Družbeno kritičen pogled Petje Grafenauer

Četrtek, 24. 10. 2019, 18.00

Vetrinjski dvor, Marsova izba

 

Namen projekta Marsov vizualni laboratorij (Vi_Lab) je vzpostavitev prostora, v katerem se umetnik in gledalec srečata ter skupaj raziskujeta, preizprašujeta in izzivata umetnost.

 

Ali umetnost vpliva na naš način razmišljanja, naše védenje in osebnostni razvoj?

Pogovor s Petjo Grafenauer, umetnostno zgodovinarko, kustosinja sodobne umetnosti, likovno kritičarko, urednico in publicistko.

V tokratnem druženju z gostjo Petro Grafenauer se bomo dotaknili tem dobrina, moda, erotika, subjekt, smrt, ekologija, krajina, realni socializem in razširjena zavest, s katerimi se je ukvarjala ob kuriranju razstave Slovenija in neuvrščeni pop, ki jo je bilo moč videti v UGM leta 2016. S slovenskim pop artom se Petja ukvarja že od svojega doktorskega študija.

Govorili bomo tudi o pomenu poklicev kuratorja sodobne umetnosti in umetnostnega zgodovinarja ter kakšen vpliv imata na sprejemanje oziroma dojemanje umetnosti.

 

Predavanje in razprava omogočata izražanje lastnih misli, vprašanj in mnenj na zastavljeno tematiko.

Vabljeni na druženje s Petjo Grafenauer in z ekipo Zavoda MARS Maribor.

 

Petja Grafenauer deluje v Zavodu za vizualno umetnost PIU, kjer se zavzemajo za dobro postavljene razstave in produkcije. Skrbijo za pot od umetniške ideje do kvalitetne izvedbe. Petjo smo v Mariboru lahko srečali ob razstavah Slovenija in neuvrščeni pop v UGM in Ciciban prvih 70. let v razstavišču KiBela. Obe je postavljala z oblikovalcem in sokustosom Vasjo Cenčičem. V duhu »umetnosti med ljudmi« je sokreirala sejem ilustracij v Vodnikovi domačiji v Ljubljani, kjer so prodajali dela cenovno dostopna vsakomur. »In ker sem po srcu socialistka, idealistično menim, da je umetnost za vse, in ne le za bogate.« (članek, Sejem ilustracij v Vodnikovi domačiji, Slovenske novice, 20. 11. 2016)

 

Poslanstvo Zavoda MARS Maribor je skozi umetnost in kulturo spodbujati celosten razvoj posameznika in skupnosti, naše delovanje pa temelji na vrednotah »zavedanje kulture« – ker je človekovo ustvarjanje gonilo razvoja človeštva, »osebna odgovornost« – zavzeto delovanje za bolj odgovorno, povezano, odprto in strpno družbo, »vedoželjnost« – radovednost, raziskovanje, preizpraševanje v vsakem obdobju življenja, »ustvarjalnost« – odprt prostor preizkušanja in izražanja ter »avtentičnost« – iskrenost do sebe, do drugega, do sveta.

Ali umetnost vpliva na naš način razmišljanja, naše védenje in osebnostni razvoj?

Vi_Lab v svojih programih združuje akterje v umetnosti, umetnike, umetnostne zgodovinarje, kritike, filozofe, pedagoge, in sprejemnike umetnosti, dijake, študente, učitelje, profesorje, starše …, ki se v pogovorih in ustvarjanju dotikajo tematik iz področij filozofije in estetike, narave in družbe, izobraževanja, zdravja, odnosov, skupnosti.

Pozicija umetnika v zgodovini in danes v prvi meri zavzema položaj preizpraševanja aktualnih problematik v družbi, v sistemih in v odnosih, o življenju samem. Umetnina, ko je ustvarjena, živi svoje življenje »na potovanju« po različnih razstavnih in drugih umetnosti namenjenih prostorih. Sprejemnik umetnosti, tisti, ki je angažiran in prepozna v druženju z umetnostjo lastno kvaliteto življenja, umetnost podpira in jo ohranja pri življenju.

 

Organizira Zavod MARS Maribor. Projekt je sofinanciran s strani Mestne občine Maribor in je za udeležence brezplačen.

0 Comments