Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Skuhaj mi pravljico!

Date

08 - 14 Maj 2021
Expired!

Time

10:00 - 18:00

značke

Čitalnica

Skuhaj mi pravljico!

Čitalnica na spletišču: Skuhaj mi pravljico! s pisateljico Majdo Koren, pravljica in intervju

 

Na našem dvorišču je pomlad, le Čitalnica se še vedno ne sme razpreti sončni luči. A mi se ne damo in vam dajemo knjige na okus in ogled vsaj tu.

Naša gostja tokrat je pisateljica, učiteljica, scenaristka, kolumnistka, predavateljica in še marsikaj, gospa Majda Koren. Ja, tista, ki si je zmislila Lojzo iz vesolja in Mici iz 2. a, pa zajca Zlatka. Ah, napisala je že toliko knjig za otroke in mladino, da tu ne moremo vseh našteti, jo pa o njih in o drugih zanimivih rečeh, ki jih počne, povprašamo v intervjuju. Tudi to, če rada kuha.

In »kaj skuhaš otroku, ki je strašno izbirčen? Pravljico, seveda! Vzameš rožnat lonec z zelenimi pikami, vržeš vanj ščepec soli, dva krompirja, malo žličko praška kačjega zoba in tri žličke smeha. In potem mešaš z največjo kuhalnico. Ko je pravljica kuhana, jo postrežeš na krožniku. Kaj pa, če pravljica otroku ni všeč? Poskusiš znova. V zelenem loncu z modrimi pikami! In če imate za pravljice tako izbirčen nos, kot je Srčkov, vam lahko svetujemo le eno. Poskusite tole pravljico. Zagotovo vam bo teknila. Pa dober tek!« Slikanica Majde Koren Skuhaj mi pravljico! je izšla pri KUD Sodobnost International, 2016. Žive in barvite ilustracije so delo Agate Dudek.

Povabljeni k ogledu. Pravljica in ostale aktivnosti so slastne!

 

Ustvarjalni izziv

Pošasti in zmaji domujejo v knjigah /// Izdelava knjižnih kazal

Ker radi beremo, tudi doooolge zgodbe, ki jih ne moremo prebrati na en mah ali dah, si moramo stran v knjigi, kjer bomo naredili premor, označiti. Nikoli, ampak res nikoli, knjigi ne smemo delati ušes. Za označevanje si zato izberemo travico, odpadel list z drevesa, na morju morda dolgo borovo iglico, lahko pa si izdelamo knjižno kazalo.

V knjigi Skuhaj mi pravljico! živita čisto pravi majčkeni rožnati zmaj in sluzasta zelena pošast, zato smo pripravili navodila za izdelavo pošastnega zmajskega kazala.

Potrebujemo papir, škarje, lepilo, žlico dobre volje in ščep potrpežljivosti.

Grrrrrr, strašno ljubko kazalo je tu!

Igraraje: travica, pogrni se /// Namigi za pravljično dober piknik

 

Lovec iz knjige Skuhaj mi pravljico! predlaga Rdeči kapici, babici in volku, da se naslednjič dobijo na pikniku. Ha, kakšen preobrat! Ker je pomlad, ki se bo zdaj zdaj prevesila v poletje, si tudi mi privoščimo piknik.

Nanj se dobro pripravimo. Pisateljica Majda Koren priporoča Protidežin. Če ne veste, kaj je to, brž poglejte posnetek, v katerem se avtorica predstavi. Mi dodamo še, da se za piknik primerno oblečemo, napolnimo košaro z dobrotami, v culo pa zavežemo igralne pripomočke, pesmarico, inštrumente in najpomembnejše – na piknik povabimo najdražje – družino in prijateljice, prijatelje!

 

 

Ali ste vedeli?

Piknik je oblika zabave in uživanja hrane na prostem.

Beseda piknik menda izhaja iz francoske besede pique-nique, ki naj bi temeljila na glagolu piquer, kar pomeni »pobrati«, ob njem pa je rima nique, ki pomeni »stvar majhnega pomena«. Izraz je bil uporabljen za opisovanje skupine ljudi, ki so jedli v restavraciji, a so si sami prinesli vino. Koncept piknika je ohranil konotacijo obroka, h kateremu vsakdo nekaj prispeva.

Pikniki so bili v Franciji pogosti po francoski revoluciji. Navadni ljudje so smeli obiskovati kraljeve parke in se v njih družiti. V 18. in 19. stoletju so postali pomembni družabni dogodki s kompleksnimi obroki in modnimi pijačami.

Po letu 1900 so zaživeli tudi pri nas. Premožnejši meščani so si piknike privoščili na izletih v bližnjo okolico. S seboj so vzeli doma pripravljeno hrano in pijačo. Na razkošnejših piknikih ob večjem lovu so strežniki ponujali gostom izbrane jedi, vina in likerje. Mladina je prirejala manjše piknike, na katerih se je zabavala s peko krompirja, koruze ali jabolk. Predstavniki srednjih in nižjih družbenih plasti so se na piknike pripeljali s kolesom ali prišli peš. Piknik s skromnim prigrizkom so poznale delavske družine, privoščile so si ga lahko ob nedeljskih in prazničnih popoldnevih.

 

 


 

Organizacija dogodka: Vojka Miklavc

Skuhaj mi pravljico! s pisateljico Majdo Koren je del projekta Čitalnica na dvorišču 2021, ki ga organizira Zavod MARS Maribor. Podprt je s strani Mestne občine Maribor. Sofinanciran je tudi s strani Ministrstva za javno upravo in Zavoda RS za zaposlovanje.

0 komentarjev