Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Slavje pred veliko nočjo: (fl)etno družinsko praznovanje

Date

15 Apr 2017
Expired!

Slavje pred veliko nočjo: (fl)etno družinsko praznovanje

Veliko noč praznujemo na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Velika noč je praznik veselja, upanja in novega življenja. Skozi stoletja so ta praznik praznovali na različne načine. Poleg krščanskega pomena velike noči, se v njenem praznovanju skriva obilica tradicij in navad, ki so jih naši predniki dodali cerkvenim obredom, da bi bil praznik še toliko bolj slovesen.

V Vetrinjskem dvoru pripravljamo dogodek, ki je namenjen doživetemu spoznavanju dediščine, na soboto, dan pred veliko nočjo. Po tradiciji bomo v dopoldanskem času z različnimi tehnikami barvali jajca, pirhe ali pisanice, tudi remenke, drsenke, izdelovali bomo sveče, saj je bil dopoldanski čas namenjen blagoslovu vode in ognja. Na voljo bodo knjižne publikacije o velikonočnem času. V kulinarični delavnici bomo pripravljali jed aleluja in majhne potičke. V pomladnem času so se tudi otroci spet začeli igrati zunaj, na ta veliki praznik so se šli trcanje ali picanje, s kovancem so poskušali zadeti kuhano jajce, zato bomo to spretnost obudili tudi mi. Za konec pa še glasbeni nastop z malo glasbeno delavnico s skupino Samson.

10.00–13.00
PIRHI TAKI IN DRUGAČNI, delavnica barvanja pirhov z različnimi tehnikami
VELIKONOČNE SVEČE SATNICE, izdelovanje svečk
ALELUJA S PROSENO KAŠO, kulinarična delavnica
SLAVIMO OGENJ IN VODO, odprto ognjišče
12.30
TAKE LJUDSKE, branje ljudskih pesmi in zgodb
15.00–19.00
PIRHI TAKI IN DRUGAČNI, delavnica barvanja pirhov z različnimi tehnikami
TRCANJE, PICANJE, igranje otroške igre
OREHOVE IN PEHTRANOVE POTIČKE, kulinarična delavnica
17.00–19.00
FLETNO S SAMSONI, velikonočno ramplanje
ves čas
VELIKA NOČ, razstava pisanic in oblečenih jajc (Zvonka Kosi Perc, Nada Vnuk, Društvo upokojencev Maribor – Center, ročnodelska sekcija Čebelice, obiskovalci …)

Zavod MARS Maribor

0 Comments