Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Sobota za družbo

Date

20 Feb 2021
Expired!

Time

10:00 - 19:00

značke

Sobota za družbo

Sobota za družbo

Najlepši slovenski animirani filmi za najmlajše

48 min, 4+

 

Pridružimo se dogodivščinam animiranih junakov v domišljijskem svetu slovenskih filmskih ustvarjalcev, ustvarjalk. Ugotovimo, zakaj Koyine nogavice plešejo, kaj se zgodi, ko gre Maček Muri na sprehod in kaj, ko si gospod Filodendron zaželi jabolk. S Podlasico spoznajmo, kako pomembno je ohranjanje narave ter uživajmo v junaških dogodivščinah v gozdovih Princa Ki-Ki-Doja. Za konec pa si oglejmo še animirano povest o tem, kaj počne Kralj Matjaž te dni.

 

Filmskemu programu sledi spletna delavnica Razvoj filmskega lika, z nadobudnimi raziskovalci pa pokukamo tudi v svet hologramov. Na spletni strani Zavoda MARS Maribor nas ob dogodku čakajo še namigi za nadaljnja ustvarjanja in raziskovanja.

 

Izdelaj svoj animirani hologram

 

Kratki animirani filmi

Projekcija je na voljo 20. 2. 2021 od 10.00 do 14.00

 

  • Koyaa – Plešoče nogavice, Kolja Saksida (ZVVIKS, RTV Slovenija), Slovenija, 2017, 2’45”
  • Maček Muri – Sprehod, Jernej Žmitek (Invida), Slovenija, 2016, 11’23”
  • Gospod Filodendron in jablana, Grega Mastnak (OZOR, zavod za gibljive slike, RTV Slovenija), Slovenija, 2016, 6’30”
  • Podlasica, Timon Leder (Invida, RTV Slovenija), Slovenija, 2016, 11’30”
  • Princ Ki-Ki-Do – Balon, Grega Mastnak (OZOR, zavod za gibljive slike), Slovenija, 2015, 4’54”
  • Kralj Matjaž, Katarina Nikolov (Iridium Film, RTV Slovenija), Slovenija, 2017, 10’35”
Ogled filmov

 

11.30–12.30

Spletna delavnica Razvoj filmskega lika

Na festivalu ENIMATION 2021 smo s pomočjo Grege Mastnaka, avtorja animirane serije Princ Ki-Ki-Do, razvili igro, ki nam pomaga domisliti svoj filmski lik. Na delavnici bomo spoznali kako jo lahko uporabimo in izdelali bomo svoj lik. Za delavnico potrebujete idejo, list papirja in risala.

 

Prijave na delavnico sprejemamo do 19. 2. 2021:

Prijavi se zdaj!

 

Razvoj filmskega lika

Ali ste vedeli, da …

je hologram optični pojav ali iluzija podobe, ki jo omogoča stik žarka svetlobe in žarka, ki se odbija od osvetljenega predmeta. Holografija pa je veda in postopek ustvarjanja in reprodukcije hologramov. Izhaja iz grških besed holos – celota in graphe – pisati. Iluzijo podobe so v gledališču uporabljali že v sredini 19. stoletja, ko so gledalcem želeli upodobiti duhove (Pepper’s ghost).

Holografija nudi ustvarjalcem, fizikom in drugim široko polje raziskovanja, vsekakor pa je navdih avtorjem marsikaterega znanstvenofantastičnega filma.

Beseda video izhaja iz latinskega izraza Jaz vidim in je tehnika elektronske ali digitalne rabe vizualnih posnetkov.

Animacija je tehnika zajemanja posameznih statičnih sličic in nam omogoča ustvarjanje navideznega gibanja sicer statičnih likov na zaslonu. Poznamo več tehnik, v osnovi pa jih ločimo na risano animacijo, stop animacijo in računalniško animacijo. Vsaka tehnika ima svoje specifike, način izdelovanja in vrsto opreme.

V Sloveniji se s področjem animiranega filma ukvarja vedno več ljudi. K temu je vsekakor pripomogel tudi festival Animateka, ki z avtorskimi filmi predstavlja izpovedno moč in razsežnost ustvarjalnosti v animiranem filmu. Pri nas pa deluje tudi Društvo slovenskega animiranega filma, krajše D’saf, s ciljem promocije in pomoči slovenskim avtorjem.

Vabljeni, da si ogledate kratek prispevek Časovna kapsula: Slovenski animirani film in Infodrom: Kako nastane animirani film?

 

 

Dogodek nastaja v sodelovanju Zavoda MARS Maribor, Društva za razvoj filmske kulture in Društva slovenskega animiranega filma.

 

0 Comments