fbpx
Pokličite nas na 041 556 332 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Sobota za družbo: Stoptrik MFF pred-dogodek / Mitch-Match

Date

18 Sep 2021
Expired!

Time

10:00 - 13:00

značke

Sobota za družbo

Sobota za družbo: Stoptrik MFF pred-dogodek / Mitch-Match

Redosled: 

10.00–10.30 PROJEKCIJA // ogled kratkih animiranih filmov Mitch-March (brezplačno)

10.30–13.00 USTVARJALNI IZZIV // delavnica animiranja vžigalic (1 žetonček)

10.00-13.00 IGRALNICA // Čitalnica igralnica (brezplačno)

Zavod MARS Maribor ponovno vabi družine na Sobote za družbo v Vetrinjski dvor. Tokrat z napovedjo  11. Mednarodnega filmskega festivala StopTrik, ki je posvečen stop animaciji. Najmlajše v spremstvu staršev in prijateljev (6 – 99 let) vabimo k ogledu animirane serije Mitch-Match, ki jo je ustvaril zelo priznan madžarski animator in režiser Géza M. Tóth. Po ogledu šestih delov animirane serije se bomo s pomočjo mentoric tudi sami preizkusili v oživljanju vsakodnevnih predmetov s tehniko stop animacije. 

Mitch-Match, epizode: #2, #6, #9, #17, #20, #22 

vsaka epizoda traja ‘2.5, rež. Géza M. Tóth, Madžarska, komedija, brez dialogov

Videti nekaj več v vsakodnevnem predmetu je verjetno najstarejša ustvarjalna gesta. Človek se s predmetom igra, si o njem izmišlja zgodbe in mu skozi to vdahne pravo osebnost. Serija MITCH-MATCH temelji na tej ustvarjalni gesti in izkorišča možnosti, ki jih ponuja animacijsko oblikovanje.    

V vžigalični škatli je le še ena vžigalica. Ta vžigalica, ta navadna stvar je glavni protagonist serije MITCH-MATCH. Glavni lik je vžigalica z modro glavo, ki se v vsaki epizodi poda na potovanje in se ob koncu številnih nenavadnih, igrivih in domiselnih dogodivščin vedno vrne v škatlo. Ena sama vžigalica, preprost predmet in hkrati priložnost za ustvarjalne izkušnje, ki nas vse popeljejo v fantazijski svet.      

Géza M. Tóth je filmski ustvarjalec, nominiran za Oskarja, univerzitetni doktor znanosti in vodja animacijskega studia KEDD. Od leta 1994 poučuje na nekaterih najprestižnejših umetniških univerzah v Evropi, kot je MOME – Univerza za umetnost in oblikovanje Moholy-Nagy, Royal College of Art v London in Univerza za gledališče in film v Budimpešti. Od leta 2020 vodi tudi enega najuspešnejših vzhodnoevropskih studiev animiranega filma, imenovan KEDD. Je član Akademije za filmsko umetnost in znanost ter Mednarodne akademije za televizijsko umetnost in znanost.

Ustvarja na različnih področjih umetnosti: kot režiser kratkih filmov (npr. Icar, MAESTRO, ERGO, MAMA) in animiranih televizijskih serij (npr .: Berry in Dolly, The Kuflis). Deluje tudi kot gledališki in operni režiser (npr .: Nibelungen, Čudežna mandarina, Grad modrobradi), ilustrira tudi knjige, predava in piše scenarije.

Njegovi filmi so prejeli več kot 120 nagrad. Njegov prvi film, The Pied Piper of Hamelin (1992) je bil izbran in predvajan na festivalu Annecy, drugi – Icarus (1996) pa je bil nominiran za Zlatega medveda v Berlinu. Njegov film Maestro (2005) je bil leta 2007 nominiran za Oskarja v kategoriji najboljši kratki animirani film. Njegov zadnji kratki animirani film MATCHES ga je znova uvrstil v tekmovanje za nagrado Oskar, saj je na Filmskem festivalu v Foyleu leta 2019 zmagal v kvalifikacijski kategoriji za Oskarja »Light in Motion Award for Best Animated Short Film«.

UKREPI

Za udeležbo na dogodku je potreben PCT oz. veljavni ukrepi vlade za zajezitev epidemije. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju s festivalom StopTrik in Pekarno magdalenske mreže Maribor. Dogodek je del kulturnega programa Čitalnica na dvorišču in je podprt s strani Mestne občine Maribor in sofinanciran s strani Ministrstva za javno upravo ter Zavoda RS za zaposlovanje.

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*