Pokličite nas na 031 721 815 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Z igro do dediščine

Date

30 Sep 2017
Expired!

Time

10:00 - 19:00

značke

Fletno

Z igro do dediščine

(fl)etno družinsko o igrah nekoč

Marsova izba in dvorišče Vetrinjskega dvora, 10.00–13.00 in 15.00–19.00

za vse generacije

 

(FL)ETNO je projekt Zavoda MARS Maribor, ki spodbuja spoznavanje, ohranjanje in zavedanje naravne in kulturne dediščine Slovenije in njenih korenin. S tem razvijamo spoštovanje in zavedanje o pomembnosti le-teh.

»Dediščina je vse tisto bogastvo, mimo katerega hodijo mnogi z zaprtimi očmi in ga ne vidijo.« (prof. dr. Janez Bogataj)

Na dogodku bomo predstavili ljudske igre in igrače, s katerimi so si čas krajšali naši predniki ali pa so jim igre pomagale sooblikovati in usmerjati ritem opravljanja določenih del, opravil v vsakdanjem življenju. Igre, ki so se s pisnim, predvsem pa z ustnim izročilom ohranile med ljudmi do danes, segajo v našo daljno preteklost. Pojavljajo se v različnih plasteh prebivalstva, izvajajo se po določenih pravilih, ki odsevajo različne družbene razsežnosti, vlogo in pomen družbenih odnosov.

Igra je zagotovo najpomembnejši dejavnik v primarni in sekundarni socializaciji človeka in nekakšno pripravljanje otroka na življenje. V igri naj bi človek našel radost, svobodo in ustvarjalnost. Igro lahko ustvarimo in igračo izdelamo sami. Pri tem uporabimo lastno domišljijo, kreativnost, naravo in nam prijazne stvari. Kadar otroci uporabljajo predmete, ki niso natančno in dokončno oblikovani, lahko postanejo več kot en predmet, otrokovi domišljiji pustimo prosto pot.

Na igranje, izdelovanje iger in še MARSikaj vas vabi Zavod MARS Maribor.

 

Več kot nas je, bolj fletno se imamo!

 

Projekt delno financira MOM.

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

eleven + 14 =