Pokličite nas na 041 556 332 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Zvezdica zaspanka

Date

27 - 28 Feb 2021
Expired!

Time

10:00 - 10:00

značke

Sobota za družbo

Zvezdica zaspanka

Zvezdica zaspanka, Celovečerni animirani film, 68’ / lutkovna predstava, 1965, Jugoslavija (Slovenija), 4+

 

Na svetu je vse narobe, ker drobna zvezdica Zaspanka zamudi v službo. Za kazen jo boter Mesec prežene na Zemljo. Tam Zaspanka sreča razbojnika Čeferina, ki ima kamen namesto srca. Po nizu dogodivščin zvezdica pomaga razbojniku poiskati pravo srce in tako dobi pravico, da se vrne na nebo. 

Zvezdica Zaspanka je prva slovenska radijska igra za otroke, je pa tudi prvi slovenski barvni celovečerni lutkovni film. Zgodbo je napisal Frane Milčinski – Ježek in zanjo leta 1952 prejel Levstikovo nagrado.

 

 

Ogled celovečernega filma Zvezdica zaspanka

Projekcija bo na voljo 27. 2. 2021 ob 10.00, dostop 24 ur

Ogled filma

 

11.30–12.30

Spletna delavnica Zvezdne uganke z Vojko Miklavc*

Spletna delavnica nas popelje skozi serijo ugank, ki so nastale na festival Vilinsko mesto. Spoznali bomo različna ozvezdja, pojave v vesolju in košček grške mitologije, ki zaznamuje naša ozvezdja.

Geslo križanke lahko vpišete na spletni strani in prejmete zaklad.

Zaradi zapolnitve prostih mest so prijave na delavnico zaključene.

 

Izdelaj svojo lutko na palici

Lutke lahko Izdelamo tudi sami. Čeprav v predstavi nastopajo lutke marionete, je za začetnike najbolj primerna lutka na palici. Izdelaj si svojo in brž k igri.

Ali ste vedeli, da  …

film Zvezdica zaspanka ni pravi lutkovni animirani film, temveč posneta gledališka predstava? Lutke za animiran film se razlikujejo od tistih za gledališče. Gledališče uporablja široko paleto različnih lutk, ki si jih scenski in lutkovni tehnologi včasih tudi zmišljujejo, da bi ustregli avtorjevi zamisli gledališke predstave.

Vrsti lutke, ki so jo uporabili v filmu, rečemo marioneta. Zanjo je značilno, da jo animator lutk vodi na prosojnih vrvicah iz vrha navzdol. Lutkovno gledališče Ljubljana je o tem, kako nastane marioneta posnela kratek dokumentarni film. Medtem ko so lutke za animirani film narejene tako, da same stojijo. Vabljeni k ogledu serije kratkih dokumentarnih filmov Koyaa – Making of.

 

 

 

Dogodek nastaja v sodelovanju Zavoda MARS Maribor, Društva za razvoj filmske kulture, Slovenskega filmskega centra in Baze slovenskega filma.

0 Comments