Pokličite nas na 041 556 332 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Grega Mastnak

ENIMATION FILM: Spoznaj avtorja: Grega Mastnak

Grega Mastnak je avtor serije kratkih animiranih filmov Bizgeci in serije kratkih animiranih filmov Princ Ki-Ki-Do. Pod okriljem produkcijske hiše OZOR, zavod za gibljive slike, še vedno nastajajo nove prigode slednjega.

V soboto 14. 11. 2020 si lahko ogledamo animirano risano serijo za najmlajše, najstarejše in tiste vmes. Princ Ki-Ki-Do je junak gozdnega kraljestva v hudomušnih prigodah pogumno, drzno in modro rešuje svoje gozdne prijatelje. Spoznajmo junake, antijunake in nejunake ter njihove zgodbe. Ob tem si privoščimo skodelico toplega čaja.

 

Ogled serije Princ Ki-Ki-Do

ogled bo možen 14. 11. 2020

Scenarist, režiser in animator 

 

Grega Mastnak je končal študij slikarstva na ALUO. V letih 1994/1995 je bil na študijskem izpopolnjevanju na FAMU v Pragi na oddelku za animirani film. V času študija je izdelal prve animacije. Med letoma 2002 in 2009 se je kot režiser, scenarist in vodja animacije intenzivno posvečal risani seriji Bizgeci. Leta 2010 je ustanovil produkcijsko hišo OZOR, zavod za gibljive slike, v okviru katere nastaja risana serija Princ Ki-Ki-Do. Za svoje delo je prejel že več nagrad doma in po svetu.

 

 

Pogovor z avtorjem

 

RAZSTAVA: Grega Mastnak: Princ Ki-Ki-Do, naslovnice

RAZSTAVA: Grega Mastnak: Poplava, strip

Za družino

Ustvarjalni izziv

Za starše

Ali ste vedeli?

Scenarij je oštevilčeno zaporedje podrobno opisanih prizorov, ki vsebujejo vse dialoge, opise oseb in prizorišč, podatke, kje (interier, eksterier) in kdaj (dan, noč) se prizor dogaja, ter vse druge vsebinske podatke. (vir: SFC)

 

Osnovni elementi filmske zgodbe so:

  • Protagonist oz. 1 glavni junak
  • Antagonist oz. nasprotnik
  • Cilj oz. junakova želja
  • Ovire, nasprotniki, konflikt

 

Ko pišemo zgodbo za film se moramo vprašati …

  • O čem govori zgodba?
  • Kje se zgodba dogaja?
  • Kaj želi glavna oseba in zakaj tega ne more?
  • Kako se zgodba začne?
  • Kako se zgodba konča?

 

O filmu se pogovarjamo

Zgornja vprašanja lahko vsakič znova postavimo otrokom ob skupnem gledanju avdio vizualnih del. Poleg zgodbe se lahko pogovarjamo tudi o vizualni podobi in kako so junaki izgledali, kako so bili oblečeni, kakšna je bila okolica … Pogovarjamo se lahko tudi o zvoku, glasbi, šumih, kaj jih je prevzelo, kaj se jim ni zdelo zanimivo in zakaj.  Pogovori ob filmih spodbujajo otroke k izražanju misli, temeljitejšem opazovanju in doživljanju. Skozi pogovore urijo besedni zaklad. Otroke poslušamo ob pripovedovanju in jim postavljamo vprašanja, podvprašanja.

 

Kdo je scenarist?

Scenarist je poklic, zadolžen za pripravo predlog filmskih in dramskih zgodb.  Je ustvarjalen in rad zapisuje zgodbe, je vztrajen in potrpežjiv, veliko bere in gleda filme ter noč in dan piše in piše in piše in piše …

Scenarij je v času pridobil značilno obliko zapisa v pisavi Curier New velikost 12. Za pripravo scenarija si lahko pomagate z brezplačnim spletnim programom Celtx.

 

Kako dolg je po navadi filmski scenarij?

Ena stran filmskega scenarija je enakovredna približno eni minuti v filmu. 

V povprečju ima filmski scenarij med 95 do 125 strani. 

Poleg tega še: scenariji za komedije so po navadi krajši od tistih za drame. 

 

A ste že kdaj slišali za besedo “scenario”?

V svojem praizvoru se je filmski scenarij imenoval “scenario” in je vseboval opise scen in kote kamere, saj je bil film nem – brez dialoga. Šele kasneje, z izumom filmskega zvoka, so v scenariju bili dodani besede oz. dialogi, zvočni efekti in glasba.

 

Na portalu Baza slovenskega filma si lahko ogledate tudi kratek dokumentarni film o poklicu scenarist.

 

Larisa Lara Pohorec se je v zaključni nalogi podala v raziskovanje psiholoških učinkov različnih vidikov filmskega scenarija.

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*