Pokličite nas na 041 556 332 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Noč čarovnic

O noči čarovnic

Raziskujemo.

Ko smo se lotili raziskovanja izvora Noči čarovnic smo seveda naleteli na Kelte in njihov praznik samhain. Kelti, ki so živeli na tleh sedanje severne Francije in Velike Britanije, so novo leto praznovali 1. novembra. Dan poprej pa so praznovali samhain, prehod obdobja svetlobe ali našega poletja v obdobje teme, tako da so svečeniki (druidi) darovali pridelek in kurili ogenj. Plesali so okoli ognja, ker so verjeli, da se duhovi umrlih ta čas vrnejo na Zemljo, da bi poiskali še živeča telesa in se jih polastili
za naslednje leto. Veljalo je namreč prepričanje, da je to edino upanje v posmrtno življenje. Seveda nad tem niso bili prav nič navdušeni še živeči, zato so se 31. oktobra oblačili v grozljive kostume ter bili zelo glasni – vse za to, da bi pregnali duhove, ki bi se lahko polastili njihovih teles.

Ko so na Otok vdrli Rimljani, so s seboj prinesli tudi svoja praznika: dan boginje Pomone, ko so se oblekli v kostume, sešite iz živalskih kož, in priredili parado, ter praznik feralia konec oktobra, ko so se spomnili svojih umrlih.

Šele katoliška cerkev je 1. november spremenila v dan, posvečen dušam umrlih. Na začetku so kristjani ta praznik praznovali z ognjem in paradami, oblečeni v angele, svetnike in hudiče. Tudi samo ime halloween pravzaprav pomeni predvečer praznika vseh svetih (all hallows even ali na kratko hallowe’en).

V začetku 9. stoletja je katoliška cerkev prepovedala keltski poganski običaj, obdržala pa je dan mrtvih. Slavljenje novega leta se je tako zamaknilo, katoliška cerkev 1. november označuje kot dan vseh svetih.

Halloween je torej mešanica kulturnih prepričanj in stoletnih tradicij: keltskega novega leta, romanskega praznika boginje sadnega drevja in sadja Pomone ter krščanskega praznika vseh svetih.

Izkoristimo praznično vzdušje za družinske izzive, pogovore in raziskovanja.

 

Interaktivna tabla

S klikom na spodnjo sliko se vam odpre MARS-ova interaktivna tabla ;).

Slastne jedi iz buč

S klikom na spodnjo sliko se vam odpre MARS-ova knjižica slastnih receptov.

Bučni kviz

Preizkusi svoje znanje!

 

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*