fbpx
Pokličite nas na 041 556 332 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Vi_Lab

Vi_Lab

Namen projekta Marsov vizualni laboratorij (Vi_Lab) je vzpostavitev prostora, v katerem se umetnik in gledalec srečata ter skupaj raziskujeta, preizprašujeta in izzivata umetnost.

Poslanstvo Zavoda MARS Maribor je skozi umetnost in kulturo spodbujati celosten razvoj posameznika in skupnosti, naše delovanje pa temelji na vrednotah »zavedanje kulture« – ker je človekovo ustvarjanje gonilo razvoja človeštva, »osebna odgovornost« – zavzeto delovanje za bolj odgovorno, povezano, odprto in strpno družbo, »vedoželjnost« – radovednost, raziskovanje, preizpraševanje v vsakem obdobju življenja, »ustvarjalnost« – odprt prostor preizkušanja in izražanja ter »avtentičnost« – iskrenost do sebe, do drugega, do sveta.

Ali umetnost vpliva na naš način razmišljanja, naše védenje in osebnostni razvoj?

Vi_Lab v svojih programih združuje akterje v umetnosti, umetnike, umetnostne zgodovinarje, kritike, filozofe, pedagoge, in sprejemnike umetnosti, dijake, študente, učitelje, profesorje, starše …, ki se v pogovorih in ustvarjanju dotikajo tematik iz področij filozofije in estetike, narave in družbe, izobraževanja, zdravja, odnosov, skupnosti.

Pozicija umetnika v zgodovini in danes v prvi meri zavzema položaj preizpraševanja aktualnih problematik v družbi, v sistemih in v odnosih, o življenju samem. Umetnina, ko je ustvarjena, živi svoje življenje »na potovanju« po različnih razstavnih in drugih umetnosti namenjenih prostorih. Sprejemnik umetnosti, tisti, ki je angažiran in prepozna v druženju z umetnostjo lastno kvaliteto življenja, umetnost podpira in jo ohranja pri življenju.

 

Projekt Vizualni laboratorij 2020 – Umetnost za družbo umetnosti je podprt s strani Mestne občine Maribor.