Pokličite nas na 041 556 332 ali nam pišite na info@marsmaribor.org

Petra Kavaš

Spoznajmo animatorko lutk Petro Kavaš

Petra Kavaš je animatorka lutk, igralka, pevka in učiteljica razrednega pouka. V Čitalnico na dvorišču smo jo povabili, ker so njeni poklici močno povezani z zgodbami. Več o sebi in o svojem delu nam razkrije v intervjuju, skupaj pa si lahko ogledamo tudi njeno glasbeno kamišibaj predstavo Orion. Pesem je napisal pesnik in dramatik Gregor Strniša in danes velja za eno najbolj znanih skladb iz zlate dobe slovenske popevke. Seveda pa je samo besedilo poezija, ki ji ni para.

Pogovor s Petro Kavaš

 

Kamišibaj Orion

Za družino

Igraraje: Orion

Ko bomo z družino na zimskem večernem sprehodu, najbolje takrat, ko je luna bolj »krajcasta«, se ozrimo v nebo in poiščimo ozvezdje Orion. Pokažimo ga svojim otrokom, povejmo ob tem kratko zgodbico – tako si ga bodo bolje zapomnili.

Orion je ozvezdje iz sedmih zvezd, razporejenih v štirikotnik z nizom treh zvezd na sredini. Tem trem zvezdam pravimo Orionov pas. Orion je med decembrom in marcem najsvetlejše ozvezdje na nebu. V tem obdobju leži na jugu.

Njegovo značilno obliko so poznale starodavne kulture po vsem svetu in okrog nje spletle številne legende. Stari Grki so si pripovedovali zgodbo o velikim lovcu Orionu, ki je v družbi zvestega psa Sirija neutrudno raziskoval gozdove. Nekega dne je Orion zagledal sedem sestrskih zvezd – Plejade (pri nas pa jim rečemo tudi Gostosevci). Sledil jim je, saj se je z eno izmed njih želel poročiti. Prestrašene deklice so mu ušle in na pomoč poklicale poglavarja bogov, Zevsa. Ta jih je spremenil v ptice, da so lahko odletele, Orion pa je znova ostal sam.

A zgodb o ozvezdjih je nebroj. O Orionu si lahko preberete tole, lahko pa si izmislite tudi svojo.

Ustvarjalni izziv

Moj kamišibaj

Kamišibaj ne pomeni, kam šibaš, pravzaprav je obratno. Ob kamišibajkanju se umirimo in uživamo. Izraz kamišibaj prihaja iz japonske in je sestavljena iz dveh besed – kami: papir in šibaj: gledališče. Kamišibaj je pripovedovanje zgodb ob slikah. Pripovedovalka ali pripovedovalec, ki ju imenujemo kamišibajkarka oz. kamišibajkar, ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi. Vse to se odvija na majhnem lesenem odru, ki mu rečemo butaj.

Tudi mi lahko postanemo strašni kamišibajkarji. Za to potrebujemo koš domišljije, malo spretnosti (in morda čisto malo pomoči odraslih) ter željo po ustvarjanju.

 

Kako se lotimo izziva?

Najprej si izmislimo zgodbico. Zgodbico ilustriramo – narišemo ali naslikamo podobe, sceno in nastopajoče, na risalne liste. Na zadnjo stran ilustracij si lahko napišemo besedilo, da nam bo služilo kot opora pri pripovedovanju. Nato si izdelamo butaj.

Navodilo za izdelavo najdeš tukaj:

Kamišibajkanje vadimo, da bo predstava dobra. Nastopimo pred nam najdražjim občinstvom – mamo, atom, sestro, bratom.

Uživajte ob ustvarjanju in nastopanju!

Za starše

Ali ste vedeli?

Pripovedovanje ob slikah poznajo vse kulture sveta. Malo več o tej vrsti umetnosti si lahko preberete tukaj.

V Sloveniji imamo Društvo KAMIŠIBAJ SLOVENIJA kot krovno organizacijo slovenskih kamišibajkarjev.

S kamišibajem lahko pri otrocih in mladih spodbudimo pismenost, ustvarjalnost in pripovedovanje. Učiteljici Simona Nagode in Tatjana Rupnik Hladnik sta kamišibaj kot zelo pripraven učni pripomoček predstavili v knjigi Kamišibaj v šoli in doma. Za začetek pa si lahko preberete vzpodbudni članek, Ko vstopiš v kamišibaj in postaneš kamišibajkar, ki govori o dobrodošlih vplivih kamišibaja.

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*