Čitalnica na dvorišču

Čitalnica na dvorišču, program, ki je leta 2013 nastal po vzoru Čitalnice na jasi in nudi brezplačno, zdravo in udobno srečanje s knjigo, v sproščenem vzdušju Vetrinjskega dvora v Mariboru, je v prvi vrsti namenjen razvijanju bralne kulture. Programske aktivnosti bralne kulture smo dopolniti tudi z istoimenskim projektom Čitalnica na dvorišču. Zaradi boljše prepoznavnosti in lažje komunikacijo s publiko so se programske aktivnosti vseh sobotnih dogodkov prelevile v Sobote za družbo. Program in projekt sta bila sofinanciranja s strani Mestne občine Maribor.

Čitalnica na dvorišču je prostor, kjer se v samoti, v dvoje, v družini ali skupini lahko prepustimo branju različne literature, ki jo ponujajo naše knjižne police. Ob pestrem naboru knjig, revij in časopisov, ki si jih obiskovalci lahko izposodijo in na dvorišču Vetrinjskega dvora prebirajo, pripravljamo tudi spremljevalni program. Nadgradnjo osnovni bralni dejavnosti Bolje branje, kot nerganje predstavljajo izmenjevalnica knjig Knjižna bolha, pravljične urice Pravljice na koncu mavrice, literarne, likovne, lutkovne, scenske, kulinarične ustvarjalnice in ustvarjalne delavnice Ustvarjalnice pod milim nebom, ter lutkovne, gledališke, literarne in glasbene uprizoritve Predstava nas zabava. V letu 2015 smo dodali še sklop Spoznaj avtorja, avtorico, v katerem se predstavljajo slovenski in tuji avtorji otroške in mladinske literature, ter Igraraje, v katerem skupaj z avtorjem poustvarjamo na obravnavano/predstavljeno knjigo.

Statistika obiska v letih 2019, 2020 in 2021 je sestavljena iz obiska na dogodkih v živo ter obiska na spletnih vsebinah, ko se bile te zaradi razmere podane digitalno. V letu 2020 težko ocenjujemo obisk dogodkov, saj smo bili primorani aktivnosti prestaviti na splet. V živo smo izvedli 125 dogodkov ter cca 305 aktivnosti na družbenih omrežjih. Naše aktivnosti je skupaj obiskalo 23.0543 ljudi. V letu 2021 smo izvedli 219 dogodkov v živo in spletno, kjer nas je v živo obiskalo 3.140 posameznikov, preko družbenih omrežij pa nas je spremljalo na Facebook 164.414, Instagram 2.000 sledilcev.

Istoimenski projekt, Čitalnica na dvorišču, smo izvajali od leta 2015-2020 v obliki 10 sobot posvečenih knjigi. Leta 2021 Mestna občina Maribor projekta ni več podprla. Srečanja s knjigo in spodbujanje bralne kulture smo tako zmanjšali in zaokrožili v program Sobote za družbo.  

Avtorji in avtorice, ki smo jih gostili:

Avtorica Kaja Aleš Luznar, ilustrator Gorazd Vahen, ilustrator Aleš Pogorevčnik, prevajalka Ana Barič Moder, pisatelj Peter Svetina, pisateljica Cvetka Bevc, zbiralka slovenskega ljudskega izročila Ljoba Jenče, pisateljica Neli Kodrič Filipić, ilustrator Peter Škerl, zamejska pisateljica Sabina Buchwald, pisateljica Ida Mlakar, pisateljica Majda Koren, pisateljica Vesna Radovanovič, ustvarjalki Andreja Goetz in Maša Ogrizek, stripar in ilustrator Andrej Štular, pisateljica in ilustratorka Manica K. Musil, pesnica Bina Štampe Žmavc, pisatelj in novinar Esad Babačić, češka ilustratorka Galina Miklinova, pisateljica Aksinja Kermauner, pesnica in pisateljica Zvezdana Majhen, ilustratorka Urška Stropnik Šonc, ilustratorka Zarja Menart, pisateljica Irena Cerar, prevajalka Zala Stanonik, pisateljica in ilustratorka Alenka Spacal, sirska ilustratorka in pisateljica Nadine Kaadan, pisatelj Žiga X. Gombač, ilustrator Damijan Stepančič, ilustratorka Bojana Dimitrovski, pisateljica Barbara Simoniti in pisatelj Matic Slapšak, urednica Irena Matko Lukan, avtorica Mejrem Reuter, ilustratorka Barbara Lekše, pisateljica Nina Jelen, slikarka Marjanca Jemec Božič, pisatelj Zoran Šteinbauer, pisateljica in ilustratorka Alenka Spacal.

 Projekt je bil podprt s strani Mestne občine Maribor od leta 2016 do 2021.