Sobota za družbo: Gregorjevo

Dogodek je potekel

Gregorjevo sobotno srečanje začenjamo v Vetrinjskem dvoru, kjer si bomo v dobri družbi in ritmih glasbenega tandema, Jureta Piška (kitara) in Katarine Samobor (pevka), izdelali ladjice (Gregorčke) iz naravnih materialov. Na ladjice bomo namestili svečke iz čebeljega voska in se odpravili do Koblarjevega zaliva, kjer nas bo pričakal splav in potapljači. Po poti bomo spoznali pravljice in različne zanimivosti povezane z Gregorjevem, čakali pa nas bodo tudi drobni izzivi za vso družino. S splava bomo v vodo spustili Gregorčke in opazovali kako s skupnimi močmi lahko razsvetlimo Dravo.

 

(Fl)etno družinsko spoznavanje običaja

 

Zakaj praznujemo Gregorjevo?

Na predvečer godu sv. Gregorja (12.3.) namreč simbolično obeležujemo daljše dneve in se spominjamo na čas, ko so obrtniki in rokodelci počastili konec dela ob umetni svetlobi. Dnevi po Gregorjevem so že dovolj dolgi, da so ljudje lahko delali le od jutra do mraka. V Sloveniji že dolgo ohranjamo spomin na ta običaj v različnih krajih, zadnjih nekaj let pa ga izpostavljamo tudi v Mariboru.

 

Redosled dogodka:

 

16.00–17.45

USTVARJALNICA // Gregorčki, izdelovanje plovil iz naravnih materialov in pogovori o običaju

DELAVNICA // Izdelava sveč iz čebeljega voska

IGRARAJE // Igre preteklosti

 

17.00–17.45

KONCERT // Glasbeni tandem, kitarist Jure Pišek in pevka Katarina Samobor

 

17.45

SPREHOD // Interaktivna pot od Vetrinjskega dvora do Koblarjevega zaliva

 

18.30–19.00, Koblarjev zaliv

“LUČ V VODO VRŽE” // Spuščanje Gregorčkov s splava v Dravo; v sodelovanju s Potapljaškim društvom Maribor in Turističnim društvom Maribor

 

Gregorjevo obeležuje tudi začetek prebujanja narave. Pravimo, da se na ta dan ženijo ptički. Čuvajte se čarobnosti svetlobe na vodi, da vas zaljubljeno ne zapelje.

“Na Gregorjevo – otec, še veš? – se ptički ženili so, za šolskim vrtom v mejici gostili se, pili so; midva preko ceste sva slušala … `Čuješ živ-živ?’…” (Duma, Oton Župančič)

 

Gregorjevo

Gregorjevo

 

Vstopnica: 6 EUR / osebo.

Družinska vstopnica: 15 EUR / do 3 otroci in 2 odrasla, dodatna oseba 4 EUR / osebo.

Več informacij na: info@marsmaribor.org

 

Dogodek organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju s Potapljaškim društvom Maribor, Turističnim društvom Maribor, s finančno podporo Mestne občine Maribor in Zavoda RS za zaposlovanje.  Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

  Podrobnosti o dogodku

  11. marca, 2023 16:00
  11. marca, 2023 19:00
  Vetrinjski dvor

  Organizira

  Zavod Mars Maribor
  info@marsmaribor.org