POTOVANJE V PRAVLJICE

Potovanje v pravljice je projekt, ki je kakor potovanje načrtovan in osmišljen. Popotovanje nas nauči nekaj novega, nas sprosti, napolni in osreči. 

Potovanje v pravljice je brezplačno, zdravo in zanimivo srečanje s knjigo, pravljico, pripovedjo, kamišibajem, poezijo, z zgodbo, z različnimi avtorji, v mirnem in sproščenem vzdušju Mestnega parka Maribor, pri Glasbenem paviljonu.

Na Pravljičnem potovanju bodo obiskovalci skozi vodene pravljice, zgodbe, pogovore, predstavitve, predstave in kamišibaj, spoznavali različne slovenske avtorje, literaturo za otroke, mladino in odrasle. Od blizu se bodo predstavili pisatelji, pesniki, ilustratorji, pripovedovalci in ustvarjalci kamišibaja. Pridružili se nam bodo različni zavodi in pa tudi Mariborske knjižnice in Univerzitetna knjižnica. Na voljo bo pester nabor knjig, revij in časopisov za prebiranje.

Z literarnimi predlogami in slovenskim jezikom utrjujemo interdisciplinarnost in kulturno-umetnostno vzgojo. Projekt spodbuja promocijo ter podpira in pospešuje razvoj bralne kulture.

Spodbujamo vseživljenjsko učenje in raziskovanje ter nudimo prostor za druženje in kakovostno preživljanje prostega časa posameznika.

 

Lepo vabljeni!

 

PROGRAM PROJEKTA POTOVANJE V PRAVLJICE

 

Potovanje v morske pravljice z Zdenko Gajser (za otroke)

17. 8., 16.00 

Odsanjajmo v morje, pustimo sanjati, zaplavajmo v pravljice.

Zdenka Gajser

 

Tok, tok pravljice – kamišibaj (za otroke in odrasle)

17. 8., 17.00

Kamišibaj je posebna umetniška oblika, ki tradicionalno izvira z Japonske. Majhna po svojih izmerah, a velika po svojih zmožnostih. To je pripovedovanje zgodb ob slikah na malem lesenem odru ali butaju. Metka Damjan je kamišibajkarka, ki prihaja z malho, polno zgodb. 

Metka Damjan, samozaposlena v kulturi

 

Povem ti zgodbo s Tonetom Partljičem – pripovedovanje zgodb, ki ostanejo v srcih (za odrasle)

17. 8., 18.30

Zgodbe so stare toliko kot človeštvo in zaradi njih smo sploh razvili jezik. Zgodbe si pripovedujemo od jutra do večera čisto vsak dan. Vendar obstajajo tudi zelo velike zgodbe, večje od naših osebnih, ki so postale del narodove in svetovne nesnovne dediščine. To so pravljice in pripovedke. V sebi nosijo univerzalna sporočila in povezujejo preteklost s sedanjostjo – naše prednike z nami, ki živimo tu in zdaj.

Tone Partljič

 

Potovanje v poletne pravljice z Alenko Spacal (za otroke)

18. 8., 16.00

Odpotujmo na poletni izlet s Fižolčico.

Alenka Spacal

 

DVA KAMIŠIBAJA, DA O TRETJEM SPLOH NE GOVORIMO – pripovedovanje zgodb ob slikah (za otroke in odrasle)

18. 8., 17.00

Robert bo s pomočjo tradicionalne japonske pripovedne tehnike kamišibaj uprizoril dve zgodbi. Afriško ljudsko pravljico Prepir in Paglavčevo obljubo, angleške avtorice Jeanne Willis. V Prepiru bomo izvedeli, kateri del človeškega telesa je najpomembnejši. Druga zgodba nas bo učila, kako je z obljubami. Pripoved o spreminjanju sveta in o obstanku ljubezni skozi žabjo perspektivo.

Robert Kereži, Mariborska knjižnica

 

Povem ti zgodbo z Borutom Gombačem – pripovedovanje zgodb za velike zgodbokusce (odrasle)

18. 8., 18.30

Na plesišču obraza, nekje pod nosom, nenadoma divje zacepeta kocina, potem se ji v divjem plesu pridruži še ena, pa še ena in še ena in še ena in … In kmalu je tam okoli ust nora zabava stoterih broneno sivih dlak, ki se zvijajo v vse smeri sveta hkrati. To je brada, njen rahlo prestrašeni, a ponosni lastnik, pa bradač s priimkom (in rimo na) Gombač. Ta tip, ki se ta hip skupaj z očali kratkovidno nagiba v računalnik, čeprav niti slučajno ni kakšen super čip, da bi zaradi njega vse računalnikove tipke postale čipke, ampak čisto povprečen človečnjak, je povedal, da mu je ime Borut.

Borut Gombač

 

Pravljica o možaku, ki je gradil hišo (za otroke)

19. 8., 16.00

»Nekoč je živel možak, ki se dolgo hudoval zaradi hiše, v kateri je živel. Bila je namreč zelo majhna in skromna.« Tako se začne slikanica švedske avtorice Anne Höglund. Možak se z velikim navdušenjem in številnimi gradbeniki loti gradnje nove hiše. Prepričan je, da bo velikanska hiša končno v skladu z njegovo osebnostjo. A kljub neštetim risbam in izračunom ne gre vse po načrtih. Ravno nasprotno! Medtem, ko sanja o popolnosti, čas teče in življenje mineva. Je možak pozabil na to, kar je zares pomembno? Po pravljici sledi ustvarjalna delavnica izdelovanja hiške po želji.      

 Založba Pivec

 

Kam pa kam, kamišibaj? z Malim pa papirnatim gledališčem – pripovedovanje zgodb (za otroke in odrasle)

19. 8., 17.00

Kamišibaj je posebna umetniška oblika, majhna po svojih izmerah, a velika po svojih zmožnostih. Je pripovedovanje zgodb ob slikah na malem lesenem odru butaj, ki tradicionalno izvira iz Japonske. Zgodbe, ki se ujamejo v to malo gledališče, so zelo različne, od ljudskih, avtorskih, takih za odrasle, do poezije. Najraje pa pripovedujemo take, ki so za vso družino. V Mariboru deluje Malo pa papirnato gledališče, ki združuje pripovedovalce in pripovedovalke različnih slogov, vsem pa je skupna okuženost z virusom kamišibaja.

Špela Hren Juhart in Tanja Lužar sta navdušeni kamišibajkarki, ki šibata med zgodbami sem ter tja in opozarjata, kamišibaj je nalezljiv in neozdravljiv.

Špela Hren Juhart, Tanja Lužar, Malo pa papirnato gledališče

 

Povem ti zgodbo z Vidom Kmetič – pripovedovanje zgodb za velike zgodbokusce (za odrasle)

19. 8., 18.30

Fünfek ma vas rad – pa pohano tudi je zbirka 69-ih krajših zgodb, na prvi pogled nepovezanih, a jih kljub temu veže nekaj skupnega. So rezultat avtorjeve “krize srednjih let”, ki pa jo sam imenuje raje kar sreda, saj se mu zdi beseda kriza preveč negativna, kar pa srednja leta nikakor niso – prej nasprotno. Nekatere zgodbe so izmišljene, nekatere najdene v spominski knjigi možganov, dosti jih je namenil svojemu mestu. Vmes je nekaj popolnih nebuloz, pa tudi kakšen odziv na aktualne dogodke in odraz današnjega časa. Velika večina jih je začinjenih s kančkom humorja, (samo)ironije in mestoma tudi sarkazma.

Vid Kmetič

 

TIHA MISEL –  UGLASBENA POEZIJA SREČKA KOSOVELA, koncert (za otroke in odrasle)

19. 8., 20.00

V njej bije tiha misel in jo vabi v nedrja. Poezije, glasbe, občutka življenja, kajti brez nje je vse mimobežen stih, vržen v veter. Brezsmiselnost bivanja, v katerem je vse težje najti mir, upanje, hrepenenja. Zato Nika Solce živi v polnem pomenu in v zavetju lastne osame prisluškuje, kaj ji šepetajo zvezde ter se zbližuje s tistimi, ki vabijo na potovanja. Kajti bolj kot vse, se zaveda, da smo utrinek. Utrinek, ki za trenutek zablesti in brž zatem že odide v pozabo.

Nika Solce

 

Zavod MARS Maribor izvaja program s finančno podporo Mestne občine Maribor.

Podrobnosti o dogodku

17. avgusta, 2022 16:00
19. avgusta, 2022 20:00
Mestni park
Mestni park Maribor