Razstava DiE: Transmorfoze

Dogodek je potekel

Razstava akademske umetnice DiE, nosi naslov Transmorfoze. Naslov je skovanka besed grškega izvora, pomensko izmišljena beseda umetnice, v namene prilagajanja sporočilnosti razstave (»trans« tj. po ali preko; »morphosis« tj. forma ali oblika). Gre za označbo skupka transformacij ali metamorfoze, kjer se ena oblika spremeni v drugo. Dela DiE so formirane ideje, predstavljene skozi različne oblike, katerih glavna spremenljivka je vtis na gledalca, ki se spreminja glede na te oblike. To se izraža skozi proces umetničinega eksperimentalnega večstopenjskega načina dela kot posledica naključij ali pa namenskega posega. Idejna forma ostaja ista. DiA deluje v svoji praksi primarno skozi tehniko kolaža, pa tudi asemblaža. Eksperimentalni proces dela je osnovan na treh stopnjah, kjer je prva stopnja namenjena skici v obliki kolaža ali asemblaža, druga stopnja je namenjena njeni digitalni predelavi, v tretji stopnji pa se vsi aspekti združijo v glavno predstavitveno delo. Včasih se stopnje nerazločno prepletajo, proces pa sproducira več različnih samostojnih del, ki se sicer idejno in vizualno prekrivajo kot kalejdoskop.

Vizualno in tematsko, umetnica raziskuje kontrast med ekstremi, za katere išče vizualne rešitve s povezovanjem napetosti v formalna in narativna ravnovesja. Za podobe uporablja folkloro, mite, pravljice in legende iz celega sveta, prav tako pa raziskuje  temnejše plati človeka, kot je smrt, minljivost, izguba in izumrtje – po drugi strani pa tudi neskončnost, upanje in potencial.

Pogosto se nanaša na Jungove arhetipe, kot so anima, animus, senca, mati, devica, čarovnik … Preko vsega tega išče sodobne vizualne rešitve, ki se nanašajo na pragmatični aspekt preteklosti, globalne tradicije in kulture. Rešitve omenjenih aspektov skuša vpeti v sodoben vizualni jezik.

Podrobnosti o dogodku

21. februarja, 2022 17:00
4. marca, 2022 19:00
Vetrinjski dvor

Organizira

Zavod Mars Maribor
info@marsmaribor.org
041556332