Šola plesa malo drugače

Dogodek je potekel

Preko igre do plesno-gledališke predstave

 

Prednosti: telesno-gibalni razvoj, osnove ritma in glasbene teorije, spretnosti uprizoritvenih umetnosti (očesni kontakt, neverbalna komunikacija, retorične spretnosti), ustvarjalnost, gradnja samozavesti, premagovanje treme, timsko delo;

 

Ustvarjanje ritma, ples, glasba in pripovedovanje zgodbe s telesom so najbolj prvinske značilnosti človeka. Dandanes pogosto pozabljamo, kakšen pomen imajo le-te za posameznika ter skupnosti. Plesne šole so vse prepogosto tekmovalno orientirane, pozabljamo, da plešemo zato, ker nas to zabava, sprošča in uči mnogo življenjsko koristnih stvari. Hkrati živimo v svetu, kjer je individualnost vrednota, pozabljamo kako pomembna je skupnost, timski duh, kako več glav zmeraj več vé. V dobi mobilnih telefonov se včasih ne znamo niti pogovarjati, kaj šele pogledati nekoga globoko v oči. Očesni kontakt, retorične spretnosti, obvladovanje treme so kompetence, ki bi morale biti del obveznega šolskega kurikuluma, a žal niso. Zato na našem plesnem tečaju poučevanje plesa združujemo s pridobivanjem kompetenc uprizoritvenih umetnosti ter skozi celoletno izobraževanje pripravljamo končno produkcijo, v obliki plesno-gledališke predstave. 

 

Naše plesno izhodišče so karibsko-afriški plesi, za katere je značilno, da s telesom pripovedujejo zgodbo oz. uprizarjajo nekaj, kar je navadno vzeto iz vsakdanjega življenja (oponašanje živali, naravnih pojavov, vsakodnevnih opravil). Tako se gibanja učimo nekoliko drugače kot smo vajeni, preko domišljije, vživljanja, igre vlog. Vsako gibanje ima svoje ime, svojega kreatorja in večinoma tudi svojo pesem (ki opisuje gibanje, ki ga izvajamo). Določena glasba kaj kmalu sproži avtomatiziran telesni odziv. Učenje plesa je tako veliko bolj preprosto in naravno, je igrivo, zabavno ter duhovito, primerno za otroke vseh starosti. 

 

Mentorica Sandra Štefanec se že več kot 10 let izobražuje v različnih tehnikah plesa in gledališča ter v svojih delavnicah združuje znanje pridobljeno iz obojega. 

 

Udeleženci delavnice prejmejo vso potrebno spodbudo, materiale in napotke za delo.

Obvezne so prijave. Število mest je omejeno na 10.

 

Cena: za tečaj je 60 EUR/mesec oz. 4 srečanja.

Več informacij na: info@marsmaribor.org

  Podrobnosti o dogodku

  28. septembra, 2022 18:30
  31. maja, 2023 20:00
  Vetrinjski dvor

  Organizira

  Zavod Mars Maribor
  info@marsmaribor.org
  041556332