Druga sodelovanja

ARTish v Mariboru

Čuj ti, si ču? #artishfamilija prihaja v toti Maribor!!! Res je, v soboto, 25. marca, med 11. in 18. uro prodajno – razstavni sejem slovenskih ustvarjalcev ARTish prvič gostuje tudi v Mariboru na prelepem dvorišču Vetrinjskega dvora, ene najpomembnejših meščanskih hiš v Mariboru.

Organizacija: ARTish, Ninarozina, Zavod Mars Maribor, Vetrinjski dvor

 

Očistimo Dravo (Društvo potapljačev Maribor)

Zavod MARS Maribor vrsto let podpira ekološke akcije v organizaciji Potapljaškega društva Maribor, zato v duhu prostovoljstva na njihovih dogodkih sodeluje z ustvarjalnimi delavnicami. 

 

Festival Stare trte (Zavod za turizem Maribor)

Na Festivalu stare trte, ki poteka na različnih lokacijah v Mariboru, sodelujemo z ustvarjalnimi delavnicami na temo Stare trte. Sodelujemo od leta 2016. 

 

Festival prostovoljstva (Pekarna magdalenske Mreže)

Zavod MARS Maribor je tudi v letu 2017 sodeloval na osrednji prireditvi Festivala prostovoljstva v Mariboru, ki je potekal na Glavnem trgu. Sodelovali smo s čitalniško dejavnostjo (tj. s knjigami, z revijami in s stripi, ki so jih lahko obiskovalci prebirali) in z igrami naše in vaše mladosti (igranje »gumitvista«, ristanca ipd.). Skupaj s Pekarno Magdalenske mreže smo v letu 2019 bili uspešni na razpisu Ministrstva za javno upravo in pridobili zaposlitve za razvoj prostovoljstva v mestu Maribor.

 

Festival Streets on fire (Društvo Center plesa)

V letu 2017 je društvo Center plesa obeležilo 10. obletnico obstoja in ob tej priložnosti pripravilo festival Streets on fire. Zavod MARS Maribor je na Glavnem trgu v Mariboru, kjer se je odvijal festival, izvajal likovno delavnico Kreda ni bleda. Udeležencev je bilo približno 50. V soboto in nedeljo smo pred prostori Centra plesa izvedli ustvarjalni delavnici uporabnih predmetov iz recikliranih materialov. Vključeni so bili otroci iz socialno ogroženih okolij, ki so se vnaprej prijavilna aktivnosti. 

 

Festival ljubezni do umetnosti (Velenjski raziskovalni studio Venera in SUMO festivalom)

Na Velenjskem gradu so člani Velenjskega raziskovalnega studia Venera v sodelovanju z Zavodom MARS Maribor pripravili brezplačen Festival ljubezni do umetnosti. Rdeča nit festivala je bilo literarno delo Bajka o svetlobi slovenske mladinske pisateljice Bine Štampe Žmavc. Festival ljubezni do umetnosti so sestavljale ustvarjalne in raziskovalne delavnice, ki so udeležence s pomočjo glasbe, igre, giba, plesa in pripovedništva ter likovnega, scenografskega in kostumskega ustvarjanja vodile od ideje do interaktivne gledališke predstave. 

Zavod MARS Maribor je z ustvarjalno delavnico sitotiska sodeloval tudi na SUMO festivalu 2017 v Mozirju. 

 

Festival Maribor (Narodni dom Maribor)

Zavod MARS Maribor od leta 2016 sodeluje s Festivalom Maribor z delavnicami za šolske skupine. Program je pripravljen za različne starostne skupine, od predšolskih otrok do srednješolcev. Kot poustvarjalnice glasbenih dogodkov za šolske skupine in družine pripravlja Zavod MARS Maribor poustvarjalnice in delavnice izdelovanja enostavnih glasbil oz. zvočil. 

 

Sodelovanja v drugih projektih:

StopTrik (v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže)
Kulturni bazar v regiji v Mariboru (SNG)
Kulturnem bazarju v Ljubljani
Dan za spremembe (Slovenska Filantropija)
Snapshot from the Borders, festivalu Lendwirbel v Grazu (Društvo Hiša!)
Festivalu (Z)mešani (KUD Coda)
Kolonija Mali Princ na Kolpi (Zveza Sožitje)
Kavč festival (Kolektiv ZIZ)
Festivalu Zvitorepec v Moravskih toplicah in na OŠ Sv. Jurij Rogaševci (Zavod Razvoj)

 

Če na kratko povzamemo projekte, katere smo v preteklih letih organizirali, soorganizirali, izvajali oz. sodelovali kako drugače, so: poustvarjalnice Cikla za mlade in Otroškega abonmaja Kekec (za Narodni dom Maribor), izdelava maskot za Mercator in Ranital, izdelava kostumov in scene za predstavo Drevo sem srečno (Blagojević, Šajinović), za predstavi Sanje in Ostržek (Gledališka šola Ti povej!), organizacija in izvedba delavnic v projektu Vilinsko mesto (Vilinski dvor) 2013, 2014, 2015, 2016 in 2017 (za Narodni dom Maribor), ustvarjalne delavnice Očistimo Dravo (Potapljaško društvo Maribor), Art trade – kreativni teden (Art trade), Slovenski dnevi knjige v Mariboru (za MKC Maribor), Četrtkove literarnice, Čitalnica na dvorišču, Dan za spremembe v Vetrinjskem dvoru, Dan odprtih vrat v Vetrinjskem dvoru, Srečanje finalistov za Kersnikovo nagrado, Festival prostovoljstva, Utrip kultur v Art kampu (za Narodni dom Maribor), Polentni Art kamp (za Narodni dom Maribor), Art klub Mars, Enimation school/Šola animiranega filma (v sodelovanju z Enimation, Društvo za razvoj filmske kulture), Festival Maribor (za Narodni dom Maribor), tečaj Risba, Snemamo – Zvočna raziskovanja, Marsove igralnice (take s knjigo pa take z risanko), Kulturni dan OŠ Dornava, Pustni kostum – le pogum!, Pust Vetrinjski, Animirane počitnice (v sodelovanju z Društvom za razvoj filmske kulture), Mala šola štrikanja, Tečaj preživetja v kuhinji, Šivalnica popravljalnica, Batik, Marsove raziskovalnice (Roboti taki in drugačni, Lego roboti, Animirani film, Steklopihaška delavnica), Nemška dogodivščina, Svetovni dan varstva živali, Delavnica nakita, Praznovanja na Marsu, Kulturni dan za OŠ – Enimation Little Elephant (za Društvo za razvoj filmske kulture), Pustna kostumska delavnica, (Fl)etno (Pust Vetrinjski, Gregorjevo, Kožuhanje, Praznik buč), Odprti atelje in tečaji (Odprto za vse, Nakit, Šivalnica, Sprostitev z umetnostjo, Pomoč z umetnostjo, Risba in slika po živem modelu), Kosovelov dan: Medvedki sladkosnedki (v sodelovanju z Mariborsko knjižnico in MKC Maribor), Makeup: tečaj ličenja in gledališke maske, delavnice na Streets on fire (za društvo Center plesa), Parada učenja (Andragoški zavod Maribor), Praksa za dijake Srednje šole za oblikovanje Maribor, Mednarodna praksa za dijake in študente v sodelovanju z Zavodom za novodobno izobraževanje, usposabljanja in zaposlitve preko Zavoda za zaposlovanje RS in Ministrstva za kulturo (ESS, Podporno okolje za delovanje na področju kulture) idr. 

S predstavitvijo naših programov smo sodelovali tudi na drugih dogodkih in festivalih: Festival stare trte (TIC), Festival Enimation (DRFK), Festival StopTrik (Pekarna Magdalenske mreže), Festival Ljubezni do umetnosti (Društvo Velenjski raziskovalni studio Venera), Festival SUMO, Kulturni bazar v Ljubljani in Kulturni bazar v Mariboru. Povezali smo se še z drugimi NVO-ji v Mariboru, s katerimi smo pripravili skupno knjižico kulturno-izobraževalne ponudbe za šolske skupine. V letu 2017 je ekipa Zavoda MARS Maribor po naročilu SNG Maribor pripravila za projekt Prvi Prizor dva pedagoška programa za šolske skupine. V letu 2018 sta nas kot zaželenega partnerja prepoznala tudi UKC Maribor, Enota za otroško in mladinsko psihiatrijo, ter Društvo Projekt-Človek, saj sta naš pristop k delu prepoznala kot primeren za izboljšanje kakovosti bivanja in pozitivni razvoj njihovih varovancev.