Sobota za družbo

MARSov interdisciplinarni kulturno vzgojni program

 

Program Sobota za družbo, ki ga podpira Mestna občina Maribor, zajema celoletne aktivnosti, ki jih izvajamo v Vetrinjskem dvoru ali gostujemo na drugih dogodkih.

Prešernovanje, Pust Vetrinjski!, Gregorjevo, Jurjevo, Dan zemlje, Dan za čebele, Trubarjevanje, Jesen-išče, Noč čarovnic in Advent smo izpostavili kot pomembne vsebine nesnovne kulturne dediščine, s katerimi želimo družine spodbuditi k skupnemu ustvarjanju in raziskovanju naših korenin.

Drugi sklop so vsebine, ki jih pripravljamo za šolske skupine in jih izvajamo med tednom. Otrokom, učencem in dijakom omogočamo stik z ustvarjalci in raziskovanje ter preizkušanju kulture in umetnosti v neformalnem učnem okolju.

Popoldneve v Vetrinjskem dvoru namenjamo otrokom in odraslim, ki se želijo poglobiti v umetnost in skozi tečaje pridobiti dodatna znanja, se pogovarjati in družiti z istomislečimi. 

Krepiti želimo programe, ki se sistematično posvečajo kulturno-umetnostni vzgoji, posredo pa vplivajo na predstavitev in promocijo kulture in umetnosti. Zato naše vsebine povezujemo s partnerji, z našimi izkušnjami in znanji pa tako krepimo tudi njihove vzgojno-izobraževalne vsebine. Pomembna so nam sodelovanja, skozi katere krepimo mlade ljudi in jim omogočamo pridobivanje dragocenih izkušenj skozi usposabljanja, prostovoljstvo in pomoč na dogodkih.  

Vseskozi sledimo našemu poslanstvu, ki želi skozi umetnost, kulturo in kulturno-umetnostno vzgojo spodbujati celosten razvoj posameznika in skupnosti. Delujemo z namenom pristopati k umetnosti, kulturi, znanosti in vzgoji skozi neformalne načine izobraževanja ter na sproščen način širiti, predajati raznovrstna znanja, izkušnje in ročne spretnosti. To nam omogoča ustvarjati in izvajati celovite in vsebinsko zaokrožene programe, s katerimi zagotavljamo trajnejše zadovoljevanje kulturnih potreb. 

Zavod MARS Maribor deluje v javnem interesu na področju kulture.

Program Sobote za družbo je podprt s programskimi sredstvi Mestne občine Maribor v letih 2022 in 2023. Izvedbo vsebin v Vetrinjskem dvoru nam omogoča tudi sodelovanje z Narodnim domom Maribor in drugimi partnerji.